В Україні прийнято двічі на рік переводити час. Восени час переводять на годину тому в останню неділю жовтня.

А перехід на літній час здійснюється в березні - стрілки годинника переводять на годину вперед. У 2023 році стрілки потрібно крутити в ніч з 25 на 26 березня, потрібно буде перевести на годину вперед.

Спеціально для наших читачів ми зібрали найважливішу інформацію про те, навіщо потрібно переводити час, як це впливає на здоров'я і хто за такими "маніпуляціями" стоїть.

Переведення годинників, скріншот: YouTube
Переведення годинників, скріншот: YouTube

Чому переводять стрілки годинника і хто це придумав

Сезонний переведення годинника потрібен для раціональнішого використання світлого часу доби та економії електроенергії на освітлення або синхронізації з іншими територіями. Сама ідея бере свій початок від американського вченого, політика, публіциста та дипломата Бенджаміна Франкліна.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

В Україні переведення стрілок годинника на літній час відбувається в останню неділю березня о 03:00 на одну годину вперед. На зимову – в останню неділю жовтня, 04:00 на годину тому. Переведення годинників відбувається разом з більшістю країн. Це затверджується постановою Кабміну №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. В Україні діє час другого часового поясу (київський час) – UTC+2 (у літній період – UTC+3).

Весна, фото: lviv1256.com
Весна, фото: lviv1256.com

Як підготуватися до переходу на літній час

Щоб мінімізувати вплив від переведення годинника, потрібно заздалегідь готуватися до змін, наприклад, почати лягати спати і прокидатися трохи раніше.

На що звернути увагу ще:

Здорове харчування та сон. Банально, але дуже ефективно. Харчування з оптимальним співвідношенням білків, жирів і вуглеводів, а також здоровий сон допоможуть організму залишатися на ходу під час адаптації до нового часу.

Вітаміни . На вулиці весна, і на додаток до переведення годинників крадеться сезонна нестача вітамінів. Організму потрібні вітаміни, можливо комплексно. Але для того, щоб підібрати оптимальний комплекс, потрібно порадитися з лікарем.

Фізична активність. Будь-яка фізична активність, чи то прогулянки після робочого дня, чи зарядку – корисні для організму. Це і тримає тіло в тонусі і допомагає зняти розумову напругу.

Спорт, схуднення, Таня Федорищева, фото: Знай. ua
Спорт, схуднення, Таня Федорищева, фото: Знай. ua

Нагадаємо, коли в Україні перехід на літній час: доведеться поспати на годину менше.

Раніше ми повідомляли, що українці з картками "ПриватБанку" не можуть забрати свої гроші, люди цілодобово не сплять.