Мільйони пенсіонерів уже змирилися з тим фактом, що цього року ніхто не підвищуватиме виплати. Проте в уряді анонсували "велику" березневу індексацію, яка нібито мала збільшити деяким громадянам пенсію аж до 24%.

Є прислів'я, яке в даній ситуації б'є дуже влучно - "дареному коневі в зуби не дивляться". Прийшов березень, деякі пенсіонери встигли отримати нові виплати, і є з-поміж них дуже незадоволені громадяни.

Про це стало відомо завдяки коментарям та інформації на порталі Minfin.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Чимало пенсіонерів пишуть, що пенсія піднялася максимум на 100 гривень. До речі, це саме та сума, яку мали додати за законом. Однак де ж обіцяні 24%? Щоб відповісти на це питання, потрібно враховувати "приховані" моменти.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Насправді під індексацію попадає не фактична виплата, яку особа отримує щомісяця на картку, а розрахункова. Тобто якщо пенсіонер має виплату розміром 2500 гривень, то, ймовірно, розрахункова сума у ​​нього 2050 гривень. А ще майже 500 гривень – це доплата за стаж. Ось саме цю розрахункову у 2050 і індексують.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Якщо взяти з вищеописаного прикладу 24%, так і вийде близько 2600 гривень, що на 100 гривень більше за те, що людина щомісяця отримує. Кажуть, що більш вагоме покращення відчують лише ті, хто має пенсію 6000 гривень і більше.

Сьогодні 1.03.2023. Обіцяли підняти пенсію на 20%. У мене є загальний страховий стаж без трьох місяців 42 роки. Чистій пенсії без доплат було нараховано 4278,75 грн. Сьогодні підняли пенсію рівно на 100 гривень від останньої отриманої, всього було 4539,33, стало 4639,33 гривні. Ось такі реальні 20%", - написав український пенсіонер.

Нагадаємо, до 1500 гривень: мільйони українців отримають нові пенсії, хто перший у списку.

Раніше повідомлялося, що українці можуть зіштовхнутися зі складнощами при оформленні пенсії: як діяти, щоб отримати заслужені виплати.

Також, індексація, зростання пенсій, виплати військовим: що зміниться для українців з березня 2023 року.