З 1 березня очікується проведення широкомасштабної індексації пенсій, про яку говорили всі, кому не ліньки, протягом останніх місяців.

Вона має торкнутися понад 10 млн пенсіонерів, різного віку (70+, 75+ та 80+), категорій. Багатьох із них цікавить, як зміниться сума доплати за вік, тож у Міністерстві соціальної політики спробували дати відповідь із цього питання.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

У Мінсоцполітики повідомили, що рік тому, у березні 2022 року, збільшення за вік було збільшено під час індексації. Тоді ті пенсіонери, вік яких перевищив 75-річний поріг, замість 400 гривень могли отримати надбавку в 456 гривень, тобто - на 56 гривень більше. А люди похилого віку віком від 80 років – замість 500 гривень отримували 579 гривень.

Доплату для пенсіонерів старше 70 років було встановлено у жовтні минулого року, тому суму ще не індексовано.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Щодо майбутніх змін у доплатах, то у березні 2023 року планувалося проведення індексації вікових надбавок, але Міністерство соціальної політики повідомило, що ці доплати не планують індексувати. Ситуація продовжує бути складною через війну.

Вікові доплати зберігатимуться у попередніх розмірах та встановлюються за умови, що пенсія не перевищує 10345,35 гривні. Для осіб віком 70-74 років доплата становить 300 гривень, особам віком 75-79 років – 456 гривень, а особам віком від 80 років – 579 гривень.

Нагадаємо, українці можуть отримати подвійний стаж для пенсії: кому розрахують рік за два – подробиці

Як повідомляв "Знай.ua", українським пенсіонерам може загрожувати втрата пенсійних виплат: названі причини

Знай.ua писав, призначення субсидії: українцям пояснили, що трапиться, якщо в їх декларації виявлять помилку