Для всіх наших читачів, які стосуються отримання соціальних виплат, є кілька важливих новин. В Україні продовжується опалювальний сезон, очікується нова індексація пенсій, а також сформовано нові плани на мінімальну заробітну плату.

Потрібно розуміти, які соціальні виплати продовжать громадянам в автоматичному режимі, а які потрібно продовжувати з особистою присутністю.

Про це повідомили представники Міністерства соціальної політики України.

Укрпошта, скріншот: YouTube
Укрпошта, скріншот: YouTube

Відомо, що в Україні з 1 січня 2023 року деякі соцвиплати автоматично продовжено на весь період дії військового стану плюс один місяць після його завершення.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

У першу чергу виплати продовжили:

- дітям у скрутних життєвих обставинах;

- дітям, над якими здійснюють опіку чи піклування;

- дітям, які хворі на тяжкі захворювання;

- дітям, які мають інвалідність або чиї батьки ухиляються від сплати аліментів;

- громадянам, які не мають права на пенсію та/або особам з інвалідністю;

- громадянам, які мають інвалідність з дитинства або доглядають таких осіб (з інвалідністю І та ІІ групи з психічними розладами).

Оформлення, скріншот: YouTube
Оформлення, скріншот: YouTube

Також для працездатних осіб, які вимушено не працюють через догляд за особою з інвалідністю І групи або особою, яка досягла 80-річного віку – до 31 грудня 2023 року діє перехідний механізм виплати раніше призначених щомісячних компенсацій. Посібник на проживання ВПО також продовжено автоматично без необхідності подання будь-яких документів.

Водночас, в окремих випадках одержувачам допомоги необхідно звернутися до органів соцзахисту, щоб підтвердити своє право на подальше отримання допомоги.

Оформлення, скріншот: YouTube
Оформлення, скріншот: YouTube

Зокрема, йдеться про:

- допомогу малозабезпеченим сім'ям;

- одиноким матерям, які отримують виплати дітей;

- особам, які отримували тимчасову допомогу через досягнення загального пенсійного віку, але не отримали права на пенсію, оскільки право таких виплат пов'язане з оцінкою фінансово-майнового становища сімей.

Звертатися за продовженням отримання виплат малозабезпеченим, одиноким матерям та особам, які отримували тимчасову допомогу через досягнення загального пенсійного віку, але не отримали права на пенсію, не потрібно, якщо одержувач такої допомоги живе на тимчасово окупованій території або на територіях проведення активних бойових дій. У таких випадках продовження також відбувається автоматично.

Нагадаємо, в Україні самотнім матерям анулюють допомогу від держави: хто залишиться без грошей.

Раніше повідомлялося, що платіж за доставку газу: чому суми не відповідають реальному споживанню?

Також, чи втратить право на виплати: у ПФУ вказали на важливий нюанс щодо нарахування пенсій.