Після масованої атаки окупантів 10 лютого в українській енергосистемі знову пішли збої. Загалом відновлення буде тривалим, як зазначив експерт з енергетики Центру Разумкова Максим Білявський.

Експерт провів попередні підрахунки та заявив, що відновлення енергосистеми займе більше року, оскільки руйнації масштабні.

"Я особисто досліджував блекаути, аварійні ситуації з 1965 року у світі. Хочу сказати, що зараз у нас нечувані масштаби", – наголосив він.

Руйнування, фото: ДСНС
Руйнування, фото: ДСНС

Українців попередили, що доведеться готуватися до нового опалювального сезону в умовах воєнного стану. Це стане проблемою для промислових підприємств та суб'єктів енергетичної галузі. Також важлива наявність грошей для ремонту.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Буде складно, але ми обов'язково впораємося. Наголошую, що зараз багато залежить від промислових підприємств. Вони платять податки, ринкову ціну. Тому вдається підтримувати низькі ціни на електроенергію для населення. Тобто дотувати споживання", – додав Білявський.

Українці без світла, фото: Unian
Українці без світла, фото: Unian

Білявському складно прогнозувати майбутнє, оскільки у війні є безліч невідомих факторів. Але якщо з виробленням електроенергії все ясно, оскільки вона залежить від справності блоків, то з імпортом все набагато складніше.

"Можу сказати з точки зору теорії. Якщо умовно зараз переходимо на графік літнього споживання, то відключень електроенергії не повинно бути взагалі. Проте графіки відключень – це похідна від обсягів вироблення електричної енергії та обсягів імпорту", – розповів експерт.

Нагадаємо, шанс знайти роботу в Україні суттєво збільшився

Раніше ми писали про те, що ціни в супермаркетах перестали різко зростати.