У січні інфляція у річному вимірі уповільнилася з грудневих 26,6% до 26%. Водночас темпи зростання споживчих цін були нижчими, ніж прогнозувалося. Які продукти дорожчали найшвидше, йдеться у звіті Національного Банку України.

У січні швидкими темпами дорожчали продукти з енергоємним виробництвом через наслідки дефіциту електроенергії. До переліку таких увійшли консерви, масло, кондитерські вироби та інші. Також темпи подорожчання прискорилися на імпортну продукцію тривалого зберігання через вищий попит та підвищення витрат на логістику.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Швидкими темпами дорожчала й непродовольча продукція. Це пояснюється тим, що запаси товарів, закуплених за нижчим курсом, вичерпалися, а бізнес почав нести додаткові витрати, щоб забезпечити автономну роботу через перебої зі світлом.

Супермаркет, скріншот: YouTube
Супермаркет, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

Водночас є позитивні моменти. Наприклад, уповільнилося зростання цін на низку популярних продуктів, серед яких яйця та овочі, а також м'ясо через зниження вартості кормів. Помітно сповільнилися темпи подорожчання круп, зокрема гречки, а також борошна.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, супермаркети виставили нові цінники на кетчуп, томатну пасту та заправку для борщу: на скільки "поважчають" чеки.

Також наш портал інформував, Україні загрожує дефіцит популярного продукту: падіння виробництва та подорожчання міндобрив, запасайтеся вже зараз.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, апельсини подешевшали, а мандарини та банани злетіли в ціні: які ціни на фрукти пропонують супермаркети.