Прийшли "солодкі" новини із гірким присмаком. Справа в тому, що у світі триває цукрова криза, зумовлена ​​дефіцитом. За оцінками експертів, цього року цукровий дефіцит вийде на пік. Людство відчує нестачу солодкого продукту, і тоді цінники на цукор суттєво зростуть.

Про це стало відомо завдяки оцінкам австралійської аналітичної агенції Green Pool.

Ціни на цукор, сіль та борошно, скріншот з відео
Ціни на цукор, сіль та борошно, скріншот з відео

Майже три роки поспіль світовий ринок був переповнений цукром. Великий обсяг пропозиції призвів до здешевлення цього продукту, і вже до сезону 2023/2024 років аграрії переглянули свої плани на сівбу цукристих культур.

Згідно з прогнозами, найбільше скоротиться виробництво цукру в Індії, Пакистані та Євросоюзі. Водночас, кажуть аналітики, обсяги споживання цукру зростатимуть.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Утім, у всі ці плани аграріїв може втрутитись погода. Наприклад, у попередні сезони американські країни недобрали велику частку врожаю тростини через заморозки, не характерні для цієї кліматичної зони. А Євросоюз минулого року зазнав на полях великих втрат через посуху.

Ціни на цукор. Фото: скрін youtube
Ціни на цукор. Фото: скрін youtube

Вартість цукру

Щодо України, то в нас також очікується скорочення виробництва цукру. Крім скорочення посівних площ через війну, аграріям не вистачає грошей на міндобрива та засоби захисту рослин.

Вже шостий місяць поспіль фіксується зниження середньої ціни цукру. Якщо у вересні 2022 року кілограм солодкого продукту коштував 34,60 грн., то у лютому 2023 року ціна склала 33,67 грн. Минулого місяця середня вартість цукру становила 33,86 грн/кг.

Ціни на цукор, скріншот: Minfin
Ціни на цукор, скріншот: Minfin

Нагадаємо, скоротилося вдвічі: у виробництві соняшникової олії виникли проблеми, на що чекати.

Раніше повідомлялося, коли Україна повністю забезпечуватиме себе власним газом: у Нафтогазі назвали терміни.

Також, чи чекати уповільнення зростання цін на продукти у 2023 році: українцям дали спірний прогноз.