Слідом за багатьма іншими популярними продуктами, в Україні подорожчала цибуля. Ціни на цей овоч зросли у 4,5 раза. Фахівці пояснили причини рекордного підвищення її вартості на ринку.

Зокрема, відзначається, що українці активно купують товар і пропозиція стрімко зменшується, а це своєю чергою провокує зростання цін.

Аналітики профільного проєкту EastFruit, які щодня моніторять ситуацію на вітчизняному ринку, повідомили, що фермери продають якісну цибулю за 33-39 грн/кг. А це на 10% дорожче, ніж було тиждень тому.

Цибуля, скріншот: YouTube
Цибуля, скріншот: YouTube

Водночас за їхніми словами, хоча й список країн, що завозять цибулю до України, розширився, однак імпортного овочів недостатньо, щоб задовольнити підвищений попит. Тому про зниження цін наразі не йдеться.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Отже, на цей час цибуля коштує в 4,5 раза дорожче, ніж в аналогічний період 2022 року. Згідно з прогнозами продавців, ціни й надалі йтимуть вгору. То ж вартість цибулі збільшуватиметься пропорційно до скорочення запасів у сховищах аграріїв.

На сайті Мінфіну оприлюднили актуальні ціни на цей товар. Так, в супермаркетах цибуля продається за середньою ціною 43,82 грн/кг. Для порівняння, минулого місяця вартість овочів становила 34,89 грн/кг. Найдешевше її можна купити у торговельній мережі "Новус", де цибуля коштує 36,89 грн/кг.

Водночас біла цибуля також зросла в ціні за місяць – з 79,90 до 87,90 грн/кг. Середня вартість синьої цибулі зросла з 50,04 до 54,50 грн/кг.

Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube
Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро