Кабінетом Міністрів України 27 січня 2023 року було прийнято постанову №76 щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. Нею було затверджено новий Порядок бронювання військовозобов’язаних.

Як повідомляє Ukrainian Agribusiness Club, оскільки переважна більшість працівників аграрних компаній була заброньована у березні та травні 2022 року, термін їх відстрочки має закінчитись починаючи з середини лютого 2023 року.

"Новий порядок передбачає, що відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки України до набрання чинності цією постановою, є чинними протягом строку, на який вони надані.", - йдеться у повідомленні. Ukrainian Agribusiness Club

Трактор, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube
Трактор, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

Однак, як пояснили фахівці, ця Постанова на практиці все ще не працює через проведення роз'яснювальних робіт та погодження критеріїв з відповідними держорганами. Саме від них залежить отримання статусу критичної важливості підприємства для функціонування економіки, доведення мобілізаційних завдань, забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Крім того, Державна податкова служба також перебуває на етапі розробки необхідних форм довідок та порядку їх видачі, що додатково гальмує процес отримання підприємством для підтвердження критичної важливості таких довідок.", - йдеться у повідомленні. Ukrainian Agribusiness Club

Збір врожаю картоплі, скріншот: Youtube
Збір врожаю картоплі, скріншот: Youtube

Як результат, наразі агропідприємства е мають змоги навіть отримати статус критичних для національної економіки. Тому необхідність автоматичного продовження вищезазначених бронювань стає надзвичайно критичною. Це особливо важливо з огляду на весняно-польові роботи, які розпочнуться вже в березні 2023.

То ж аграрії звернулися до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля із проханням в терміновому порядку розглянути можливість додатково продовжити поточні бронювання ще на 1 місяць з метою забезпечення безперебійної роботи агропідприємств, які підтримують функціонування економіки та продовольчу безпеку країни.

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро