Через повномасштабне вторгнення росії спостерігається погіршення економічної ситуації в Україні. Зокрема, воно спричинило низку проблем для олійно-жирової галузі.

Як повідомляє Мінагрополітики, таку заяву в телеефірі зробив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, першим аспектом є зменшення виробництва потенційної сировини. Йдеться про невтішну ситуацію з соняшниковим насінням в східній частині України. Саме через це недоотримано приблизно третину насіння для перероблення.

Тарас Висоцький пояснив, що це досить суттєві втрати, адже в абсолютних значеннях вартість цієї сировини становить $2–2,5 млрд.

Олія соняшникова, фото: Знай.ua
Олія соняшникова, фото: Знай.ua

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Великий вплив на ситуацію в галузі мала також тимчасова окупація Запорізької, Донецької та частини Херсонської областей. Адже на цих територіях залишилися потужні підприємства, які безпосередньо переробляли сировину та виробляли олію. Наразі вони залишаються недоступними.

"Не треба також забувати, що росіяни нахабно розстрілювали Миколаївський порт, де також є термінали, одні з найбільших виробників олії. Усі факти призвели до того, що можливість перероблювання сировини в Україні майже удвічі зменшилася", — зазначив перший заступник міністра. Тарас Висоцький

Соняшникова олія. Фото: Today.ua
Соняшникова олія. Фото: Today.ua
Соняшникова олія. Фото: Today.ua

Серйозним викликом для України також стало закриття усіх морських портів. Відзначається, що українська олія є топовою для світового експортного ринку й експортується понад 90% олії. З початком війни ця логістика була неможливою.

Чиновник зазначає, що у перші п'ять місяців блокади чорноморських портів у світі дійсно був дефіцит нашої олії, наразі він не настільки критичний. Проте Україна через це зазнала втрат.

Він також наголошує на важливості відновлення діяльності олійно-жирової галузі шляхом продовження безмитної, безквотної зони вільної торгівлі з ЄС, а також пролонгацію або безстрокову дію "зернової ініціативи".

Соняшникова олія. Фото: скрін youtube
Соняшникова олія. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро