В Україні очікується дефіцит деяких овочів із "борщового набору", а зростання цін вже помітили споживачі. Загалом вартість злетить ще на 50-60%. Такий прогноз на 2023 рік в ефірі телемарафону озвучив керівник громадського союзу економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

Тим часом аналітик українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин зазначила, що в Україні вже зафіксували великий дефіцит моркви та цибулі. Причина криється в поганій погоді та її наслідках.

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

"На жаль, цього року цибуля мала дуже погану якість, тому що осінь була дуже дощова, відповідно не було можливості зібрати вчасно якісний продукт", - заявила вона.

Також враховується те, що більшість продукції вирощувалася в Херсонській області, а зараз вона тимчасово окупована російськими військами. Через це цибулю та моркву не могли реалізувати по всій Україні.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Вирощування зелені та овочів, скріншот: YouTube
Вирощування зелені та овочів, скріншот: YouTube

"Кожна четверта морквина була вирощена в Херсонській області. І ми зараз спостерігаємо певний дефіцит та зростання ціни в 2,5 рази, ніж минулого року" - додала Литвин.

Однак Олег Пендзін заспокоїв тим, що імпорту на українському ринку вистачить усім. Продукція їде з Польщі, Туреччини та Єгипту.

Овочі. Фото: скріншот youtube
Овочі. Фото: скріншот youtube

Нагадаємо, ще на 50% дорожче: на українців чекає черговий стрибок цін на продукти - які причини

Як повідомляв Знай.ua, вермішель на другому плані, крупа - зірка сезону: супермаркети поділилися цінами на пшоно, рис та гречку

Також портал Знай.ua писав, що гідні пенсії після війни отримають не всі: у Мінсоцполітики повідомили, кому пощастить