Щоб вийти на заслужений відпочинок, українцям потрібно мати достатньо страхового стажу. Наприклад, у 2023 році українці, яким виповнилося 60 років, можуть вийти на пенсію, якщо у них вже є 30 років страхового стажу. Однак, якщо ж вам не вистачає стажу, його можна цілком законно "заробити", і в дуже короткі терміни - просто докупити.

Раніше таку операцію потрібно було робити у податковій службі. А ось уже зараз такий договір можна укласти через програму "Дія".

Про це стало відомо завдяки детальній інформації на "Соціальній платформі".

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Повідомляється, що місяць стажу коштуватиме громадянам України 22% від мінімальної зарплати, поки що це 1474 гривні. Ця сума дорівнює мінімальному розміру ЄСВ. Якщо підрахувати, то рік стажу коштуватиме 17 688 грн.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

У Реєстрі застрахованих осіб відображатимуться всі дані щодо сплати внесків. Якщо працівникові настав час йти на пенсію, а стажу не вистачає, то в такому разі він може зробити разову виплату та купити стаж за попередні роки. У такому разі громадянину стаж обійдеться вдвічі дорожче – 35 376 грн, оскільки діятиме подвійний коефіцієнт.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Ще у грудні 2022 року в Кабміні ухвалили постанову, яка передбачає укладання угоди про добровільне страхування через "Дію". Крім того, людина тепер може самостійно визначати, яку суму та коли платити.

Також внески можна сплачувати на користь третьої особи. Тобто батьки можуть сплачувати внески за дитину, яка поки що навчається у ВНЗ і ще не працює. Або навпаки: дорослі син чи донька докуплять стаж своїм батькам, яким незабаром виповниться 60 років.

Нагадаємо, додаткові виплати до пенсії від ПриватБанку: хто з українців може стати багатшим.

Раніше повідомлялося, як перевести пенсію з "Укрпошти" на банківську картку: інструкція для пенсіонерів.

Також, понад 10 тисяч гривень: у яких областях українцям виплачують найвищі пенсії.