В Україні з початку вторгнення рф стрімко дорожчають продукти харчування, і зростання цін також торкнулося улюбленої страви народу - борщу. Експерти підрахували, що за 11 місяців війни його вартість зросла на 21,22%.

Новий "індекс борщу" підрахували фахівці незалежного експертно-аналітичного центру BRDO, надавши дані до загального доступу. Станом на 13 січня порція борщу на чотирьох осіб, приготовлена ​​за традиційним рецептом, коштує 99,2 грн., а ось 24 лютого він обходився 81,84 грн.

Борщ, фото: unsplash
Борщ, фото: unsplash

Експерти зазначили, що подорожчали не лише овочі "борщового набору". Ціни зросли насамперед на м'ясо - 63,67%. Причини також не забули вказати, хоч вони вже відомі українцям.

"Відчутне подорожчання м'ясних продуктів зараз обумовлюється вартістю кормів, зменшенням поголів'я, а також проблемами в енергетичному секторі. Вони, зокрема, впливають на здатність виробників зберігати як сировину, так і готову продукцію", - повідомили у центрі BRDO.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Далі список продуктів, що подорожчали, доповнили не менш важливі інгредієнти для борщу - сметана (на 31,91%) і морква (26,48%). Тішить те, що ціни злетіли не на все, дещо встигло подешевшати - картопля (32,08%), капуста (45,89%) та буряк (48,02%).

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Раніше ми писали про те, що за 1 гривню дають 10 тисяч: кожен може бути власником цілого багатства

Як повідомляв Знай.ua, ціни виростуть на 25%: вартість молочної продукції сильно вдарить по кишенях.

Також портал Знай.ua писав, що цінник на ходові овочі — капусту, картопля, цибуля змінився: гаманець стане ще стрункішим.