Через підле вторгнення російських окупантів сотні тисяч громадян України були змушені покинути свій рідний дім, роботи та інше життя і отруїлися на битву із загарбниками. Багато хто з них отримав статут учасника бойових дій (УБД). Пропонуємо нашим читачам дізнатися, яка пенсія згідно із законом належить учасникам бойових дій і які надбавки ці громадяни можуть отримати.

Про це вказується в Законі "Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю в результаті війни" від 2004 року.

Пенсійні послуги, скріншот з відео
Пенсійні послуги, скріншот з відео

Відомо, що УДБ надбавка до пенсії встановлюється у розмірі 25% прожиткового мінімуму. Станом на 1 грудня 2022 року – це становить 523,25 грн. На жаль, протягом 2023 року ця сума не зміниться через "заморожені" соціальні стандарти.

Є інформація, що загальний розмір пенсії УБД не може бути меншим за 210% прожиткового мінімуму (норма діє на підставі постанови Кабінету Міністрів від 26 червня 2019 року №543). Тобто зараз така пенсія не може бути меншою за 4395,30 грн, для порівняння в липні пенсію УБД було збільшено до 4256,70 грн.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Українські захисники, скріншот: YouTube
Українські захисники, скріншот: YouTube

Важливо також знати, що УБД мають право отримати достроковий статус пенсіонера. Чоловіки як кадрові військові, так і ні, мають статус УБД можуть виходити на пенсію у 55 років, жінки – у 50. Чоловікам необхідно мати не менше ніж 25 років страхового стажу, жінкам – 20 років.

Нагадаємо, платіжки за доставку газу: скільки заплатять українці за новими розрахунками.

Раніше повідомлялося, достроковий вихід на пенсію: українцям назвали нові умови, як отримати передчасні виплати.

Також, мінімальна пенсія 2023 року: українцям розповіли все про підвищення виплат.