Для наших читачів, які цікавляться достроковим виходом на пенсію, є кілька важливих новин. Справа в тому, що достроковий вихід на пенсію можливий не лише при ліквідації підприємства, а й тоді, коли громадянин за станом здоров'я більше не має змоги виконувати свою роботу.

Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 №1449.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Так, згідно з порядком невідповідність працівника за станом здоров'я посади, яку він обіймає, підтверджують:

- довідка закладу охорони здоров'я з інформацією про виведення лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначеної у журналі запису висновків ЛКК;

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

- повідомлення роботодавця про групу інвалідності працівника та його причини або витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальну програму реабілітації;

- медична довідка про проходження попереднього/періодичного медогляду працівника певної категорії, видана комісія з проведення медоглядів.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

На підставі одного з цих документів роботодавець зобов'язаний перевести працівника за його згодою на іншу роботу — тимчасово або без обмеження або скласти акт про відсутність вакансій.

Якщо працівник відмовився від переведення, роботодавець має отримати від профспілки згоду на звільнення з п.2 ч.1 ст.40 Кодексу законів про працю.

У свою чергу особа, звільнена на такій підставі і яка має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, має право звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку .

До заяви додається копія документа про виявлену невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров'я та інші документи, необхідні для призначення дострокової пенсії за віком.

Нагадаємо, який досвід можна включити до пенсійного стажу: як збільшити пенсію.

Раніше повідомлялося, надто багато хочемо? Українцям розповіли, чому пенсіонери втратили доплати до виплат.

Також, як українським пенсіонерам використовувати усі доступні послуги у смартфоні: нічого страшного немає.