Для наших читачів ми зібрали головні зміни, які стосуватимуться багатьох одержувачів соціальних виплат у 2023 році. Цього разу мова піде про пенсії, пільги, субсидії та лікарняні виплати.

Про це стало відомо завдяки повідомленням офіційних представників державних відомств, як у соціальних мережах, так і в інших публічних каналах комунікації.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Відомо, що з 1 січня 2023 року набирає чинності Закон України "Про Державний бюджет України на 2023 рік". Прожитковий мінімум для пенсіонерів залишається на рівні 2093 грн. і підвищувати його протягом року не планують. Те саме стосується прожиткового мінімуму для інших категорій громадян.

Зокрема, види прожиткового мінімуму виглядають так:

- на одну особу з розрахунку на місяць (2589 грн);

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

- для дітей віком до 6 років (2272 грн);

- для дітей віком від 6 до 18 років (2833 грн);

- для працездатних осіб (2684 грн.);

- для осіб, які втратили працездатність (2093 грн.).

Отже, незмінними залишаються допомога по догляду дітей та соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям.

Пенсіонери в черзі, скріншот: YouTube
Пенсіонери в черзі, скріншот: YouTube

Пенсія

Тим часом розмір мінімальної пенсійної виплати від прожиткового мінімуму поки не залежить. Щодо страхового стажу, то з 1 січня зростає його кількість, необхідна для призначення пенсії за віком. Таким чином, ті, кому цього року виповнюється 60 років, зможуть оформити пенсію у строк лише за наявності щонайменше 30 років страхового стажу.

Субсидії

З 1 грудня 2022 року субсидії призначає та виплачує Пенсійний фонд – їх середній розмір у 2023 році складе близько 1800 грн на місяць. Для цього у бюджеті передбачено 37 млрд грн. А ось тим, хто вже отримував субсидію минулого опалювального сезону, її перепризначають автоматично на опалювальний сезон 2022-2023. Це за умови, що у людини жодних змін не відбулося і жодної інформації не потрібно відновлювати.

Допомога ВПО

З березня 2022 року українці, зареєстровані як ВПО, отримують від держави щомісячну допомогу на проживання: 3000 грн на кожну дитину та людину з інвалідністю; 2000 грн на кожну особу старше 18 років.

Таких же норм дотримуються і на поточний рік. З 1 січня 2023 року автоматичне нарахування допомоги на проживання для ВПО продовжено. Натомість компенсації власникам житла, які дали притулок ВПО, на час опалювального сезону підвищили з 450 до 900 грн на одного переселенця.

Е-лікарняні. Фото: скриншот з відео
Е-лікарняні. Фото: скриншот з відео

Лікарняні

З 1 січня Фонд соціального страхування (ФССУ) приєднано до Пенсійного фонду України. Деякі експерти мають побоювання, що таке об'єднання може вплинути на виплати, наприклад лікарняних.

За словами експерта з соціальних питань Андрія Павловського, справді, внаслідок складної фінансової ситуації в країні у ФССУ станом на листопад був великий борг із виплат допомоги з тимчасової непрацездатності, а також вагітності та пологів - понад 2,3 млрд гривень. Проте, як згодом повідомили в уряді, на кінець грудня заборгованість погасили.

Нагадаємо, новий рівень пенсій в Україні: коли люди отримають оновлені виплати.

Раніше повідомлялося, чи держава допоможе? На які виплати може розраховувати мати одинак.

Також, нові збори для водіїв: за що нові автолюбителі платитимуть більше у новому році.