Повномасштабна війна в Україні наближається до своєї першої річниці. Майже рік мільйони наших людей змушені блукати світом у пошуках безпечного місця. Що ж чекає на наших біженців у Європі у 2023 році.

Про це повідомляє портал BBC.

Уряди європейських країн з початком Нового року запроваджують нові правила для українців, які отримали притулок втікаючи від російської агресії. Всі країни ухвалили рішення продовжити підтримку біженців на протязі всього року, а деякі взагалі готуються до нової хвилі біженців через холодну пору року і постійні ракетні обстріли.

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

Наприклад, у Польщі сьогодні прибувають понад півтора мільйона українських біженців, і доведеться тепер самостійно покривати частину витрат на житло у місцях колективного розміщення.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Безкоштовно можна буде жити в таких місцях у перші 120 днів, після чого доведеться платити спочатку половину, а після травня 2023 року 75% вартості. Це близько 300-500 гривень на добу.

Зміни не стосуватимуться інвалідів та громадян пенсійного віку, вагітних, жінок з дітьми до року та жінок дітей з трьома дітьми та більше. Вони й надалі зможуть жити у таких місцях безкоштовно.

Біженці, фото: скріншот з відео
Біженці, фото: скріншот з відео

До речі, у разі тимчасового виїзду з Польщі, соціальні виплати починають заморожуватися, а через місяць вона взагалі втрачається.

Чехія . Там також підготували зміни до законів, які зменшать допомогу біженцям до 215 доларів США. Діяти правила почнуть ближче до квітня, оскільки їх досі не прийняли.

Крім того, розмір допомоги тепер залежатиме від доходів біженця, і якщо вони будуть вищими за зазначену суму, тоді допомога не надається.

А ось пенсіонерам та людям з інвалідністю допомогу навпаки збільшать до 323 доларів для дорослого та 231 для дитини.

Біженець. Фото: скрін youtube
Біженець. Фото: скрін youtube

Словаччина . Наші біженці там залишились з Нового року без безкоштовного проїзду у громадському транспорті. Школярі при цьому далі зможуть їздити за умови наявності документа про тимчасове проживання та підтвердження навчання у школі.

Литва . У цій країні продовжили термін дії безкоштовного проїзду до 2024 року, але йдеться саме про великі міста. З 2023 року також там запроваджують електронний формат дозволів на проживання до березня 2024 року.

У Латвії тепер біженцям потрібно буде вивчити мову, якщо вони планують там працювати. На це дається близько року, і з 1 січня 2024 року закон починає діяти. Розмір фінансової допомоги не змінився.

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

Нідерланди . Там перш ніж платити, спочатку перевірятимуть ваші прибутки. Чинить правило з 1 лютого. Виплати залишилися на рівні 260 доларів щомісяця, але невдовзі їх планують скоротити до 93 євро.

Німеччина . Там же виплати для біженців зростуть. Одна з країн, де це все ж таки відбудеться. Це підвищення буде диференційованим: одиноким дорослим сума допомоги зросте на 53 євро та становитиме 502 євро.

Українські біженці Фото:GettyImages
Українські біженці Фото:GettyImages

Нагадаємо, що українцям стала доступна допомога у розмірі 500 євро: хто і як може отримати

Раніше повідомлялося, що чоловіки-біженці: чи мають право українці, зняті з військового обліку, залишати територію України .

Також, українські біженці за кордоном зможуть отримати документи поштою – готується новий законопроект