Споживачам, які залишились без якісних послуг через ракетні обстріли росії, перерахують платіжки за опалення та гарячу воду.

Якщо у квартирі холодніше, ніж 18°C, то за кожну добу порушення норми сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%, зазначається у постанові Кабінету міністрів №151. То ж у випадку, якщо компанія не здійснила перерахунок, споживач має право поскаржитися.

Українцям розповіли, як відбувається перерахунок платіжок. Відзначається, що компенсація може враховуватися у платіжках за наступний місяць. Відповідну процедуру вже здійснили у кількох містах.

Водопостачання. Фото: скрін youtube
Водопостачання. Фото: скрін youtube

У яких випадках можна менше платити за воду

Згідно з встановленими правилами води може не бути до шести годин на добу, а загальний період без води повинен становити до 30% від загального часу надання послуги. В інших випадках за кожну добу порушення допустимого відхилення сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У яких випадках можна менше платити за електроенергію

У цьому випадку окремих правил перерахунку сум у платіжках у постанові немає, адже всі українці мають лічильники електроенергії. Якщо світло відсутнє, то відповідно показники лічильника будуть відповідати обсягу спожитої електроенергії.

Лічильник, скріншот: YouTube
Лічильник, скріншот: YouTube

У яких випадках можна менше платити за опалення та гарячу воду

Закон говорить, що нормою температури в оселі є 18 градусів тепла. У випадках, якщо у квартирі холодніше, то за кожну добу порушення норми сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Водночас температура гарячої води має бути від 50 до 75 °С. У випадках, якщо вона зменшилася до 45 – 49 °С, то тариф мають зменшити на 10%, а якщо до 40 – 44, то на 30%. А якщо немає навіть 40 °С, то можна платити за тарифом за холодну воду.

Центральне опалення, скріншот з відео
Центральне опалення, скріншот з відео

Як бути у випадку переїзду

Є випадки, коли українці не мають лічильників, а також не перебувають вдома щонайменше 30 днів. У такому разі можна не платити за воду і газ. Про свою відсутність потрібно повідомити, звернувшись з довідкою до постачальника комунальної послуги.

За наявності лічильника щомісяця потрібно подавати показання, які відповідатимуть попереднім. Однак це не стосується опалення, плати за утримання будинку та прибудинкової території.

Лічильник газу, фото: Знай.ua
Лічильник газу, фото: Знай.ua

Нагадаємо, якщо потрібна медична допомога, а мобільний зв'язок відсутній: у МОЗ підказали, що робити

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні заборонили одну з популярних традицій на Новий рік: порушників каратимуть суворо

Також "Знай.ua" писав, кому з українців полегшать отримання субсидії: у ПФУ назвали умову