Українцям у пресслужбі оператора системи розподілу електроенергії компанії Yasno роз'яснили важливі деталі формування платіжок за електроенергію.

Як пояснили там, щомісяця оператором розраховується на основі переданих клієнтом показань лічильника обсяг спожитої ним електроенергії. Водночас кількість спожитих кіловатів повинен передати або клієнт, або "розумний лічильник".

Крім того, відповідні показники можуть бути зафіксовані контролером при його особистому відвідуванні житла клієнта.

Показання лічильники. Фото: Youtube
Показання лічильники. Фото: Youtube

У випадку, якщо клієнт не передав показання своєчасно, то оператором розраховується середньодобовий обсяг кіловат, які споживає домогосподарство. За основу для обчислення середньодобової витрати беруть два останні показники, які були зафіксовані у попередні періоди.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Українцям пояснили, що далі різниця між цими показниками ділиться на кількість днів, яка пройшла між їхньою фіксацією. І саме таким чином визначається середньодобове споживання енергії. Ці розрахунки робить оператор і передає компанії-постачальнику, який і формує рахунок для клієнта.

Тарифи на світло, скріншот з відео
Тарифи на світло, скріншот з відео

"Саме через несвоєчасну або нерегулярну передачу показань оператор системи розподілу змушений визначати обсяг „за середнім". Він може істотно відрізнятися від фактичного споживання, як у менший, так і в більший бік. Відповідно, і сума в рахунку може не відповідати очікуванням клієнта ", - повідомляють у пресслужбі. Компанія Yasno

Саме тому, щоб уникнути переплат і натомість отримати правильний рахунок, який відповідає показанням лічильника, українцям радять дотримуватися своєчасності передачі показань лічильників.

"Однак якщо з певних причин (наприклад, за відсутності електроенергії) немає можливості зробити це у певний період, можна повідомити показання в інший час. Найголовніше - робити це регулярно, приблизно в однакові дати щомісяця, і тоді розрахунок обсягу споживання та сума до оплати будуть максимально точними", - пояснили в компанії. Компанія Yasno

Показники лічильника, скріншот: YouTube
Показники лічильника, скріншот: YouTube

Нагадаємо, якщо потрібна медична допомога, а мобільний зв'язок відсутній: у МОЗ підказали, що робити

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні заборонили одну з популярних традицій на Новий рік: порушників каратимуть суворо

Також "Знай.ua" писав, кому з українців полегшать отримання субсидії: у ПФУ назвали умову