Відключення світла деякому зі споживачів компенсують меншими сумами в платіжках. Це стосується випадків, коли відсутність електроенергії технічно не дозволяє передавати показники лічильників.

Якщо споживачі не встигли вчасно передати показники лічильника, обленерго за цей період мусить визначити середньодобовий обсяг споживання електроенергії із застосуванням знижувального коефіцієнта. Про це йдеться у постанові №1603 "Про внесення змін до постанови НКРЕКУ від 20 квітня 2022 року №393".

Платіжки. Фото: скрін youtube
Платіжки. Фото: скрін youtube

Знижувальний коефіцієнт має враховувати період, коли у будинках не було світла. Що довше не буде світла – то вищий коефіцієнт, відповідно сума у квитанціях буде нижчою.

У зв’язку з аварійними та стабілізаційними відключеннями об’єктивно виникають ситуації, коли технічно неможливо передати показання лічильників, при цьому обсяги середньодобового споживання очікувано зменшуються, – йдеться у прийнятій ухвалі.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ще раз уточнимо: це стосується лише тих споживачів, які не змогли вчасно передати показники приладів обліку.

Електроенергія, кадр з відео
Електроенергія, кадр з відео

Решта платитиме, як і раніше – згідно з показниками лічильників, які слід вчасно передавати.

Нагадаємо, ми писали, що українцям розповіли, що робити, якщо комуналка за зруйноване житло продовжує нараховуватися: як зупинити це і зберегти гроші.

Як повідомляв "Знай.ua" українцям множать суми у платіжках за газ: у "Нафтогазі" дали роз'яснення.

Також "Знай.ua" інформував, хто може не платити за комуналку під час війни: кому доступний привілей.