Для наших читачів, які шукають інформацію про лікарські засоби, є кілька важливих новин. Справа в тому, що у країні оновили список безкоштовних ліків для різних категорій громадян. Важливо знати, що до переліку додали препарати проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету типу II та інших.

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби українського МОЗ у мережі Facebook.

Аптека, скріншот: YouTube
Аптека, скріншот: YouTube

Що додали?

В оновленому списку 462 лікарські засоби, 149 з яких повністю безоплатні. Інші 313 доступні з певною доплатою. У новому переліку можна знайти препарати проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу, нецукрового діабету, розладів психіки та поведінки, епілепсії.

Також до програми були додані два нові напрямки: хронічне абструктивне захворювання легень та хвороба Паркінсона.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як отримати ліки безкоштовно

Якщо ви бажаєте отримати засіб за програмою "Доступні ліки", скористайтесь сайтом "Ліки Контроль" або мобільним додатком з аналогічною назвою. Сервіс допомагає перевірити, чи потрібний вам препарат у списку безкоштовних. Для того, щоб знайти ліки у найближчій аптеці, зверніться до чат-боту "Спитай Гриця". Він надасть список адрес, де ви зможете отримати товар безкоштовно або з невеликою доплатою.

Іншим варіантом пошуку може стати сайт "Tabletki", що показує наявність ліків в аптеках із програмою "Доступні ліки".

Декларація з лікарем, скрін з сюжету ТСН
Декларація з лікарем, скрін з сюжету ТСН

Як почати отримувати ліки, якщо ви потребуєте цього постійно

Якщо пацієнту потрібні ліки проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету II типу, йому необхідно звернутися:

- до свого лікаря, з яким укладено декларацію та є зв'язок

- до іншого сімейного лікаря терапевта або педіатра, з яким декларації немає.

Якщо необхідні ліки через розлади психіки та поведінки - слід звертатися до психіатра, епілепсії - до психіатра або невролога.

Якщо пацієнту слід прописати першу схему лікування інсуліном, це робить лікар-ендокринолог. Зміни до схеми вносить також він. А після затвердження схеми виписувати рецепти на інсуліни може й сімейний лікар. Проти нецукрового діабету перший рецепт повинен виписати також лікар-ендокринолог, за повторним рецептом можна звертатися до лікарів, які надають первинну медичну допомогу.

Далі – лікар виписує власне рецепт на потрібні пацієнтові ліки. Це може бути як електронний, так і паперовий рецепт. З цим рецептом пацієнт може звернутися до аптеки, що має договір з НСЗУ на відпустку ліків, та отримати безкоштовні препарати.

Нагадаємо, а так можна було? Українцям розповіли, як збільшити розмір пенсії.

Раніше повідомлялося, слід бути готовим: Нацбанк пояснив, на скільки подорожчають продукти до кінця року.

Також помиратимуть пачками: на Росії почався найсильніший за всю історію дефіцит ліків.