Українські пенсіонери, а також ті, хто тільки збирається на "заслужений відпочинок" можуть помітити, що щорічно в країні збільшуються вимоги до страхового стажу. Однак робочих місць не стає більше і людям пенсійного віку не так вже й просто знайти офіційну зайнятість.

Якщо громадянин до 60 років не зміг накопичити достатньої кількості стажу, то в Кабміні запропонували його докупити.

Про це стало відомо завдяки відкритим даними Пенсійного фонду України.

Пенсійний стаж, скріншот з відео
Пенсійний стаж, скріншот з відео

Вартість року страхового стажу прив'язана до розміру ЄСВ, регламентованому мінімальною зарплатою. Так, з 1 жовтня цього року мінімальна зарплата становить 6700 грн, а ЄСВ — 22% від неї: 1474 грн (6700×22%).

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Формула розрахунку така: Страховий внесок ЄСВ множиться на коефіцієнт компенсації вартості і на кількість відсутніх місяців. За один рік пенсії коефіцієнт — 2, за два роки — 1,8, за три — 1,6 і далі за принципом.

Пенсіонери. Фото: скриншот з відео
Пенсіонери. Фото: скриншот з відео

Враховуючи мінімальний розмір ЄСВ, встановлений на 2022 рік, мінімальний розмір внеску за 1 місяць страхового стажу за договором про добровільну участь (при покупці страхового стажу) становить: з 1 січня — 2860 грн, з 1 жовтня — 2948 грн.

Якщо скласти суму виплат за рік, виходить 34320 або 35376 грн відповідно. За такою схемою, вже 3 роки стажу перейдуть суму в 100 тисяч грн. Як бачимо, заплатити доведеться чимало, а от окупитися пенсія – вже інше питання.

Однак ви зможете вийти на пенсію в 60 років і отримувати свої виплати. Хоча при таких нечуваних суми можна почекати до 63 (при наявності стажу в 2023 році від 20 років) або в крайньому випадку до 65 років (при наявності стажу від 15 років).

Нагадаємо, без грошей не залишаться? Українцям пообіцяли виплатити борги за лікарняні до кінця грудня.

Раніше повідомлялося, пенсія за 6 місяців в одні руки: хто з українців може розраховувати на велику виплату.

Також, грошей немає, але спробують знайти: чекати пенсіонерам підвищення в 2023 році.