Україна відмовилась від плаваючого курсу для гривні, і наразі повертатися немає підстав. Фінансист зазначає, що через вплив НБУ на міжбанк, буде складно досягти стабільності, що посилить панічні настрої.

Про це заявив фінансист CASE Україна, колишній заступник директора департаменту фінансової стабільності НБУ Євген Дубогриз. Він вважає, що плаваючий курс треба повертати, але не зараз. І цьому є 5 причин

Технічна

Курс в нас визначає - офіційно - міжбанківський ринок. Нацбанк його - офіційно - не встановлює, а "фіксує". Міжбанк в нас і до війни був досить-таки неактивним за обсягами торгів, і навіть тоді НБУ по факту міг впливати на курс, хоча й, звичайно, від того відхрещувався, і правильно робив. Зараз - обсяги міжбанку десь в 4 рази менші, ніж були до початку повномасштабного вторгнення. На такому невеликому ринку важко знайти дійсно рівноважний ринковий курс.

Макроекономічна

Невелике доповнення до попереднього пункту. Плаваючий курс логічний та правильний в умовах вільного руху капіталу. Або можливостей для вільного руху капіталу, коли немає обмежень. В нас обмеження є.

Поведінкова

Відпустити курс зараз - це дуже висока імовірність паніки. Економічні агенти насамперед населення, це сприйме як сигнал до подальшого зростання курсу.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Поведінкова 2

Ми - населення, ринок, бізнес - вже звикли до певної рівноваги. За трьох курсів - офіційного, карткового, готівкового. Це нестійка конструкція, але до неї призвичаїлися. Чи варто ламати її тут і зараз, збільшувати невпевненість тут і зараз? Мені здається, ні.

Макроекономічна 2

Плаваючий курс логічний, коли є стабільність та передбачуваність надходжень валюти, та чинників, від яких воно залежить. Своїми словами: що треба робити, щоб валюти заходило більше, що треба, щоб менше. Ми зараз не можемо прорахувати ані те, ані інше. скільки буде міжнародної допомоги - точно невідомо. Як впливати на приплив капіталу, валюти в Україну від приватних інвесторів? Нараз ніяк. З часом воно зміниться. Але зараз дуже велика непередбачуваність.

Нагадаємо, ми писали, що скоро продукти подешевшають, українцям розповіли які, та на скільки.

Як повідомляв "Знай.ua" кинуть палити найзапекліші курці — в Україні хочуть підвищити акциз на тютюнові вироби.

Також "Знай.ua" інформував, що АЗС різко підняли ціни на бензин, дизель та автогаз: повний бак обійдеться в цілий статок.