Цінники на українську молочну продукцію можуть піднятися на 10-15%, і це подорожчання провокують одразу кілька вагомих чинників. Про це розповів виконавчий директор Спілки молочних підприємств Арсен Дідур.

За словами експерта, закупівельна вартість молочної сировини зросла відразу на третину і виробники прагнуть підняти цінники до європейського рівня. Це неминуче спричинить підвищення цінників на готову продукцію на полицях магазинів.

Молоко, фото: Знай.ua
Молоко, фото: Знай.ua

"Виробники молока намагаються підняти ціну майже до європейського рівня. Але молокопереробні підприємства України не можуть платити так, як платить польський чи голландський молокозавод, який працює в нормальних умовах, де немає війни, де європейські держави дотують підприємства", - заявив Арсен Дідур.

Фахівець наголошує, що серйозні збитки молокозаводам завдають регулярних відключень електроенергії, внаслідок яких підприємства не можуть довго зберігати продукцію і часом змушені навіть виливати її. При цьому генератори не здатні забезпечити охолодження всієї лінії виробництва.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Молоко, скриншот: YouTube
Молоко, скриншот: YouTube

Водночас існує проблема скорочення поголів'я. На даний момент українське поголів'я виробляє близько 7 мільйонів тонн молока, тоді як потреби молочної галузі становлять 10 мільйонів тонн. Якщо поголів'я поменшає, то дефіцит тільки збільшиться.

Раніше портал Знай повідомляв, супермаркети опустили ціни на популярну "молочку": скільки коштує кефір, сир та йогурт.

Також наш портал інформував, борщовий набір вдвічі дешевший, а от фрукти на одному рівні: порівняння ціни на продуктовий набір в Україні та Європі.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, ціни на м'ясо зростають як на дріжджах: у чому причина та за яких умов воно подорожчає ще більше.