Для всіх наших читачів, котрі уважно стежать за новинами про пенсії в Україні, є кілька важливих повідомлень. На жаль, за словами експертів, солідарна пенсійна система не може забезпечити українцям стабільного рівня життя.

У країні середня пенсія становить трохи більше 4500 гривень, проте багато пенсіонерів отримують ще менше.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

Пенсіонери, скріншот з відео
Пенсіонери, скріншот з відео

Відомо, що до російського вторгнення в Україні хотіли поступово запустити накопичувальну пенсійну систему, щоб майбутні пенсіонери протягом свого трудового періоду самостійно створювали свої пенсійні заощадження та не залежали від депутатів, чиновників та державного бюджету.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Проте за умов військової агресії Верховна Рада відклала розгляд цього питання на невизначений термін. Попередньо чиновники та депутати планували, що на накопичення спрямують 5 відсотків із єдиного соціального внеску (сьогодні ЄСВ становить 22 відсотки від фонду оплати праці), а пенсійний внесок на накопичувальне страхування у перший рік становитиме 1 відсоток фонду оплати праці з подальшим підвищенням.

Наразі ці кошти спрямовуються до Пенсійного фонду України, а звідти – на виплати пенсій десяти мільйонам пенсіонерів у рамках стандартної солідарної пенсійної системи.

Водночас у Мінсоцполітики сподіваються використати цей час для вироблення механізмів функціонування накопичувальної пенсії.

"Я дуже сподіваюся, що до закінчення війни ми пропрацюємо накопичувальну пенсійну систему. І ці люди, яким по 35 років, зможуть ще додатково накопичувати на персональні рахунки і вже отримувати дуже хороше, гідне, як у Європі чи світі, пенсійне забезпечення", - каже міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Нагадаємо, пенсіонерам потрібно стати на облік до Центру зайнятості: навіщо це робити та які умови.

Як повідомлялося раніше, яка зарплата зарахується при перерахунку пенсії? У ПФУ дали пояснення.

Також, ситуація складна: українцям розповіли про реальний рівень безробіття.