В Україні стрімко зменшується кількість поголів'я свиней, а це означає, що майже половина м'яса, яке продається на ринках, завозиться з інших країн.

Зниження цін на охолоджену свинину на полицях супермаркетів протягом жовтня констатують аналітики Асоціації "Свинарі України" за підсумками щомісячного моніторингу цін національних торгівельних мереж.

Ціни на свинину. Фото: скрін youtube
Ціни на свинину. Фото: скрін youtube

У жовтні імпорт свинини свіжої, охолодженої та мороженої склав 4,3 тис. тонн, що на 49% більше, ніж у вересні. За 10 місяців 2022 року імпорт зріс на 41% у фізичному обсязі та на 56% у вартісному обсязі, що становить 45,1 тис. тонн та 92,7 млн ​​доларів відповідно. Імпорт збільшився у 2,5 раза.

Через війну, та дорожнечу кормів загальна чисельність свиней, що вирощуються на підприємствах, становить 3,2 млн голів – 61,4% від загального поголів'я. На думку аналітиків, скорочення поголів’я відбулося через бойові дії та окупацію українських територій, як наслідок – зменшення забійної маси свиней на 11,2%, яка за 9 місяців 2022 року становила 479,6 тис. тонн.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Станом на 13 листопада, свиняча грудинка в середньому в супермаркетах коштує 167,46 грн, лопатка - 156,94 грн, ошийок - 193,94 грн, підчеревина - 167,97 грн, ребра - 164,71 грн, шашлик - 183, 27 грн.

Ціна на свинину. Фото: скриншот Мінфін
Ціна на свинину. Фото: скриншот Мінфін

Нагадаємо, ми писали, що Lifecell вирубує абонентів від мережі при відключенні світла, українці без зв'язку: "Водафон сяк-так, але працювала".

Як повідомляв "Знай.ua", яких цін на цибулю українцям чекати у 2023 році: розоримося не лише на яйцях.

Також "Знай.ua" інформував, не лише свіжа риба, а й консерви – недозволена розкіш: у супермаркетах злетіли ціни на сардини та шпроти.