В Україні до початку листопада було помічено здешевлення ріпчастої цибулі і порівняно з тими продуктами, які тільки зростають у ціні, це дуже тішить, проте протягом усього сезону овоч утримував рекордну ціну – понад 30 грн за кг.

Найближчим часом ціни на цибулю у супермаркетах визначатимуть імпортери. Україна за дев'ять місяців 2022 року імпортувала 76 тис. тонн цибулі на 46 млн дол. Зокрема, у серпні імпорт цибулі становив 4,8 тис. тонн, а ось у вересні зріс до 11,39 тис. дол.

Ціни на цибулю, скріншот з відео
Ціни на цибулю, скріншот з відео

За результатами поточного року, імпорт цибулі перевищить 100 тис. тонн, в 2023 році її також активно ввозитимуть. Україна залежатиме від постачання з інших країн у ситуації з появою ранньої цибулі нового врожаю. Це безпосередньо вплине на ціну в супермаркетах, і не на краще для споживачів.

Зазвичай, українські аграрії щорічно вирощують близько мільйона тонн цибулі, проте війна внесла свої корективи. Лише 60% господарств Херсонської області, які забезпечували третину врожаю цибулі, постраждали, майже 70% полів пошкоджено.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Збір врожаю цибулі, скріншот: YouTube
Збір врожаю цибулі, скріншот: YouTube

Поточний 2022-й стартував із 14 грн/кг. А потім якось одразу ціна зросла і трималася біля верхнього горизонту. Столичні маркети пропонували ріпчасту протягом березня—жовтня по 30 грн/кг.

І тоді цибуля почала дешевшати. Ціна на 28,3 грн/кг у столичних супермаркетах проти 34–35 грн на початку жовтня.

Середні ціни на цибулю, Держстат
Середні ціни на цибулю, Держстат

Раніше ми писали, огірків підвезли: ціни "зупинилися" через імпорт продукції, скільки коштує популярний овоч

Як повідомляв Знай.ua, ціни на АЗС стабілізувалися, але ні краплі не радують: скільки коштуватиме літр бензину, дизеля та автогазу.

Також портал Знай.ua писав, що помідорів поменшає у 2023 році: несподівані прогнози фахівців з вирощування томатів