Нагадаємо, нашим читачам, що навесні поточного року український уряд "зафіксував" ціни на всі комунальні послуги. З'явилася інформація, що у грудні можуть змінитися тарифи для підприємств, що вплине на вартість вироблених ними товарів та послуг.

Пропонуємо дізнатися, які тарифи можуть змінитися і на якому рівні зараз зафіксовано ціни.

Нафтогаз, скріншот з відео
Нафтогаз, скріншот з відео

Тарифи на газ

Згідно із законом №7427 тарифи на час війни та протягом шести місяців після неї зафіксовані на рівні чинних станом на 24 лютого. Тариф найбільшого газопостачальника "Нафтогазу" становить 7,99 гривні за кубометр газу, а його клієнтами є 12,3 мільйонів домогосподарств. Тарифи інших газопостачальників дещо відрізняються.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Нагадаємо, за словами голови податкового комітету Данила Гетьманцева, тарифи на газ можуть переглянути у квітні 2023 року. На його думку, тариф на рівні 7,99 гривні за кубометр газу "невиправдано дешево".

Опалення. Фото: скрін youtube
Опалення. Фото: скрін youtube

Тарифи на тепло

Цього опалювального сезону платежі за тепло для населення зросли. Якщо минулого року "Нафтогаз" продавав газ по 6,33 гривні, а у грудні цього року ціна становить 7,96 гривні за кубометр. Якщо взимку мешканці опалюватимуть будинок 200 кубами газу, то:

- у грудні 2022-го платіжка за газ становитиме 1592 гривні;
- у той час як у грудні 2021-го вона була лише 1266 гривні.

Втім, оскільки тариф зафіксовано, подальших подорожчання не буде.

Тарифи на воду

Ціна на гарячу та холодну воду для всіх споживачів гарячої води та опалення з 1 листопада залишається на рівні 24 лютого 2022 року. Тарифи з водопостачання та водовідведення залежать від регіонів.

Працівник водоканалу, фото ілюстративне: Facebook Коломияводоканал
Працівник водоканалу, фото ілюстративне: Facebook Коломияводоканал

Тарифи на воду в різних містах України

Дніпроводоканал: 31,36 гривні за кубометр води (водопостачання – 21,01 / водовідведення – 17,30);

Київводоканал: 30,38 гривні (13,47/11,85);

Запорізький водоканал: 28,37 гривні (14,84/8,80);

Львівводоканал: 25,88 гривні (14,41/7,16);

Харківводоканал – 24,52 гривні (13,36/7,07);

Тариф на електроенергію

У Міненерго пообіцяли не підвищувати тарифи для населення та додали, що відомство вже працює над продовженням спецзобов'язань щодо забезпечення населення електроенергією. 28 жовтня Міненерго повідомило, що уряд продовжив дію спецобов'язків на ринку електроенергії до 31 березня 2023 року. Тож у листопаді тариф для населення залишиться на тому ж рівні:

- сім'ї (домогосподарства), які споживають менше 250 кіловат-годин на місяць, сплачують за тарифом 1,44 гривні за кіловат-годину;

- ті, хто споживає понад 250 кіловат-годин – 1,68 гривні;

- для гуртожитків, юридичних осіб, які розселяють у себе переселенців, дачних кооперативів, гаражів та релігійних організацій тариф встановлено на рівні 1,68 гривні за кіловат-годин.

Тарифи на електроенергію. Фото: скрін youtube
Тарифи на електроенергію. Фото: скрін youtube

Електроенергія для підприємств

Під час війни тарифи на електроенергію для підприємств не змінювалися. Наразі діють тарифи з 1 січня 2022 року. Для користувачів "НЕК Укренерго" ціна складає:

- послуги передачі електроенергії – 345,64 гривні.

- Підтримка виробників електроенергії із альтернативних джерел – 173,91 гривні.

У жовтні Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розглядала можливість підвищення тарифів на електроенергію для підприємств. Проте, представники багатьох промислових підприємств заявили, що це може змусити виробництво зупинитися повністю. Наразі тарифи залишаються на тому ж рівні.

Нагадаємо, українцям довелося двічі заплатити за комуналку: як повернути свої гроші назад у гаманець.

Раніше повідомлялося, пенсія понад 10 тисяч гривень: стало відомо, хто з українців може отримувати такі виплати.

Також, суд, арешт та продаж житла: українцям пояснили, що буде, якщо не платити за комуналку.