Для наших читачів, котрі уважно стежать за рівнем цін на різні товари та послуги в країні, є кілька важливих новин. Справа в тому, що у жовтні 2022 року зростання споживчих цін в Україні прискорилося до 2,5% після зростання на 1,9% у вересні, на 1,1% - у серпні та на 0,7% - у липні.

Про це стало відомо завдяки оперативним даним Державної служби статистики.

Магазин, скріншот: YouTube
Магазин, скріншот: YouTube

Так, за даними Держстату, з початку року ціни зросли на 24,8%. У річному вимірі інфляція у жовтні прискорилася до 26,6% порівняно з 24,6% у вересні, 23,8% – у серпні, 22,2% – у липні, 21,5% – у червні та 18% – у травні.

Базова інфляція у жовтні 2022 року, порівняно з попереднім місяцем календаря, становила 1,9%, з початку року вона прискорилася до 20,1%. За підрахунками Держстату, найбільше за рік подорожчали продукти харчування – на 36,1%, зокрема ціни на яйця зросли на 81,4%, на фрукти – на 62,6%, овочі – на 78,8%.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Ціни на яйця. Фото: скрін youtube
Ціни на яйця. Фото: скрін youtube

Зокрема, у жовтні на споживчому ринку ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 4,2%. Найбільше (на 60,5%) подорожчали яйця. На 11,3-2,3% зросли ціни на сало, овочі, фрукти, м'ясо та м'ясопродукти, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, сири, олію, молоко. На 4,8% подешевшали продукти переробки зернових.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,9%, у т.ч. на тютюнові вироби – 1%, алкогольні напої – 0,8%. Одяг та взуття подорожчали на 1,9%, зокрема взуття – на 2,1%, одяг – на 1,7%. Зростання цін у сфері охорони здоров'я на 1,2% відбулося насамперед за рахунок подорожчання послуг лікарень на 1,8% та амбулаторних послуг – на 1,6%.

У той же час, ціни на транспорт зросли на 0,8%, в основному через подорожчання транспортних засобів на 1,5%. При цьому на 5,1% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.

Національний банк прогнозує, що інфляція за підсумками 2022 року становитиме 31%, а наступного року сповільниться до 20%.

Нагадаємо, ціни на сало досягли космічного рівня, але буде ще дорожчим: невтішний прогноз експертів.

Раніше повідомлялося, доведеться заплатити на 38-39% більше: як подорожчає продовольчий кошик уже у грудні.

Також, українцям розповіли, коли НБУ благатиме людей купити долар: діліть на 40.