Згідно з оновленим макроекономічним прогнозом Нацбанку на 2022–2024 роки, цього року темпи зростання споживчих цін сягнуть близько 30%.

Зважаючи на війну, у Нацбанку прогнозують, що у 2023 році інфляція сповільниться нижче 21%, а ще за рік – нижче 10%. Крім того, висока інфляція і до війни почала спостерігатися у США та Європі, а це також мало і має свій вплив на наш ринок, відзначає businessua.

Фахівці не беруться оголошувати точні прогнози стосовно того, що буде з курсом валют, адже одним із важливих чинників, що впливає на валютні коливання, є перебіг подій на фронті. То ж не дивно, що у цих нових реаліях багато хто переймається долею своїх заощаджень.

Курс валют, фото: Знай.ua
Курс валют, фото: Знай.ua

Фахівці відзначають, що на сьогодні є чимало способів, як можна зберігати гроші. Наприклад, один з найпростіших - класичний банківський депозит. Також є й інші інноваційні варіанти – як, наприклад, військові ОВДП чи валютний депозит "онлайн".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як зберегти свої заощадження під час війни:

1. Банківський депозит у гривні. Держава гарантує, що протягом війни й три місяці по її закінченню захищатиме ваші депозити на 100%. Тобто в гіпотетичному випадку, якщо ваш банк збанкрутує, держава поверне вам усі гроші. Щобільше після підняття облікової ставки НБУ зросли й ставки за банківськими депозитами. У гривні дохідність може сягати 20% річних. Щобільше, ваші гроші працюють і підтримують українську економіку.

2. "Класичний" банківський депозит у валюті. Він теж на 100% застрахований державою, однак дохідність за валютними депозитами наразі може сягати 3%, а в банках з індексу UIRD у середньому не перевищує 1%. Варто також врахувати, що дохід за банківськими депозитами – оподатковується.

Обмін валют. Фото: Знай.UA
Обмін валют. Фото: Знай.UA

3. Військові ОВДП. Простими словами це означає, що ви зараз допомагаєте державі фінансувати ЗСУ, а держава вам гарантує повернення ваших грошей із відсотками. На цей момент максимум дохідності за гривневими паперами – 18,5% річних, за доларовими ОВДП – 4,5% річних. З жовтня військові облігації можна придбати й у застосунку "Дія".

4. Банківський валютний депозит "онлайн". Зараз є змога купувати долари США за офіційним курсом НБУ без обмежень за сумою, розміщувати ці долари на строковий депозит у банку, але з обов’язковим зворотним продажем купленої валюти також за офіційним курсом після закінчення терміну депозиту.

5. Купівля готівкової валюти. Однак, тут є свої мінуси. Наприклад те, що масова купівля готівкової валюти населенням може здійснювати спекулятивний тиск на курси. Крім того, зберігати гроші просто вдома – справа небезпечна. Адже гроші, що просто лежать (навіть у валюті), знецінюються, бо не працюють і не приносять доходу.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", очищення води в домашніх умовах: дієві способи, які виручать у складний момент

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили обов'язкову умову призначення пенсії: терміни обмежено