На українському аграрному секторі негативно позначилося повномасштабне вторгнення росіян. Також виникли додаткові проблеми на фоні перебоїв із електрикою. У державі на сьогоднішній день просто немає аграрної галузі, яка б не зазнала втрат через воєнні дії.

Про це стало відомо завдяки повідомленню порталу EastFruit.

Негативні тенденції відзначаються у сфері виробництва яблук. Про це в ексклюзивному коментарі розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.

Яблука, скріншот: YouTube
Яблука, скріншот: YouTube

За його словами, цього року врожайність яблук виявилася гарною. Однак виникає багато питань щодо якості плодів.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Через війну виробники яблук не мали можливості вносити достатню кількість засобів захисту у своїх садах. До того ж, цього року фермери зіткнулися з несприятливими погодними умовами. Зокрема, вересень був дощовим. Все це негативно позначилося на якості яблук", – зазначає фахівець.

До речі, некондиція – це одна з причин зниження показників експорту яблука цього сезону. Погіршують ситуацію та проблеми з логістикою, спричинені війною.

"За останні 4-5 років нашій країні вдалося налагодити ефективну експортну взаємодію з країнами Близького Сходу та Азії. Однак туди продукція доставлялася морським шляхом. Зараз із цим каналом збуту є проблеми через блокування портів", – каже Тарас Баштанник.

Як зазначив глава УПОА, зараз ціни в Україні тримаються на рівні 10 грн/кг на якісні яблука та 3-3,5 грн/кг на продукцію, яку надалі переробляють на концентрат. Але яка ситуація буде далі – спрогнозувати складно. Адже перелік проблем в аграрному секторі, на жаль, систематично зростає.

Нагадаємо, голодними не залишимося: українцям показали нові ціни на "золоту" гречку, готуйте ложки.

Раніше повідомлялося, ціна на соняшникову олію в супермаркетах: сумні прогнози та обнадійливі ціни.

Також, в Україні різко подорожчали важливі продукти: скільки доведеться віддати за овочі та рибу у листопаді.