Останнім часом в Україні все частіше відзначають закордонне свято Геловін, у ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Деякі ставляться до його відзначення вкрай негативно, відзначаючи, що це "чуже", запозичене свято.

Проте, українці запозичили лише назву, адже раніше наші предки мали свій Геловін. Існував він у часи вірування у рідних богів і звався Велесова ніч. Святкувалася Велесова ніч з 31 жовтня на 1 листопада, коли душі всіх померлих спускалися на землю.

Цієї ночі треба згадувати хороші речі про своїх померлих родичів, ставити свічку, щоб їхня душа знайшла дорогу до вашої оселі і залишати на вулиці або на підвіконні частування для потойбічних гостей.

Хеллоуїн, фото: Новий канал
Хеллоуїн, фото: Новий канал

Хто такий Велес?

Велес – це дохристиянський, язичницький бог. Його вважали богом мистецтва, музики, поезії, краси, таланту, щастя та любові. Він покровитель усіх творчих людей, волхвів, віщунів і ясновидців. А також опікун всього живого. Вважали, що він відповідальний за розквіт людської душі.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Які обряди існують на Велесову ніч

Велесова ніч - це час містичний, тому люди вірили, що їхні бажання цієї ночі можуть здійснитися. Записували їх на папірці і клали під подушку перед сном, вимовляючи слова: "Темна ніч, заклинаю мені допомогти. Велес, попрацюй, загадане, з'явись".

Також цієї ночі можна дізнатися про вірність другої половинки. Візьміть обручку свого обранця і просмикніть на нитку і підвісьте, якщо стоїть на місці - значить вірність непохитна.

Святкування

Увечері перед ніччю всіх мертвих влаштовували мовчазну вечерю: накривали стіл для себе і для померлих родичів, яких хотіли б запросити до трапези, а під час вечері згадували про них гарні речі.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

В Україні назва Геловін прижилася від англійського свята та перекладається як "Ніч усіх святих". Насправді це ніч усіх мертвих – просто таких змін назва зазнала вже за християнських часів. Все тому, що язичники не боялися смерті, а в християнських традиціях свято на честь мерців сприймалося зі страхом. Тому згодом традиції та назва видозмінилися.

Незважаючи на те, що в різних релігіях до свята ставляться іноді не надто добре, немає нічого поганого в тому, щоб згадати своїх предків і віддати їм пошану в ніч, коли вони приходять із потойбічного світу.

Нагадаємо про Геловін-2022: лякаючі традиції, які змушують кров з тинутим і гуляння на годину довше.

Раніше ми повідомляли, як полюбити гарбуз за 3 кроки: найпростіші рецепти з фрукта, щоб підготуватися до Геловіну-2022.