В Україні за місяць споживчі ціни підвищилися на 1.9%, а з початку року на 23,8% найбільше подорожчали яйця. Проте овочі навпаки подешевшали. Експерти з'ясували та спробували простими словами розповісти, які саме фактори стали збудником таких різких стрибків цін у вересні і до чого варто готуватися простим українцям у найближчому майбутньому.

У вересні подорожчали майже всі категорії товарів. Найбільше зросли у ціні яйця – на 22,7% у місячному вирахуванні. На 12,1-3,1% зросла ціна сала, фруктів, рису, цукру, безалкогольних напоїв, риби та продуктів із риби, м'яса та м'ясопродукти.

Про це стало відомо завдяки перевіреним даним Держстату.

Як змінилися ціни, скріншот: Держстат
Як змінилися ціни, скріншот: Держстат

Як змінилися ціни, скріншот: Держстат
Як змінилися ціни, скріншот: Держстат

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Як змінилися ціни, скріншот: Держстат
Як змінилися ціни, скріншот: Держстат

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка зазначає, що з огляду на нинішню ситуацію важко прогнозувати, що подорожчає найближчим часом. Це пов'язано як з обстрілами росіян критичної інфраструктури України, так і з іншими моментами, такими як підвищення ціни на електроенергію.

Продукти у магазині, скріншот із відео
Продукти у магазині, скріншот із відео

Водночас експерт наголошує, що дефіциту яєць не буде. На ціну продукту в майбутньому впливатимуть можливі перебої з електроенергією, адже щоб конвеєр продовжував працювати, потрібно створити певні умови. Тож підприємства вкладатимуть гроші у власні енергоресурси.

Яйця, скріншот: YouTube
Яйця, скріншот: YouTube

Ціна яєць різко зросла у вересні

На сьогоднішній день ціна яйця близько 50 гривень за десяток, розповідає Пензін. Однак потрібно враховувати ще й низку інших факторів, як от, наприклад, упаковка, яка коштує до 5 гривень.

Він нагадує, що у жовтні 2021 року десяток яєць коштував близько 33 гривень, а зараз 50 гривень. Тобто ціна зросла на близько 50%, можливо трохи більше. Він погоджується, що це велике підвищення ціни, проте пропонує помітити у скільки разів зросли овочі у річному вимірі.

"Ціна зросла вдвічі-втричі", – зазначає Пензін.

Експерт натомість підкреслює, що зниження ціни овочів у вересні в місячному вирахуванні було викликано піком збирання врожаю. Наприклад, болгарський перець минулого року був близько 25 гривень, а зараз 80, за його словами.

[quote author=""]"Тому, по-перше, яйце не є лідером зростання. По-друге, якщо уважно подивитися, то у травні яйце було 28-29 гривень за десяток, навіть дешевше, ніж на початок року. Воно провалилося у ціні, а зараз пішло вгору. Тому на зростання ціни є абсолютно об'єктивні причини. 70% вартості яйця – це комбікорм. Комбікорм – це кукурудза, а вона подорожчала на 60% на світовому ринку.”, – пояснює він.

Нагадаємо, картопля, морква та огірки: супермаркети встановили нові ціни на популярні овочі.

Раніше повідомлялося, перелік заборонених предметів та дій у сховищах: які правила порушують українці найчастіше.

Також, чи зможуть українці купувати борошно та маргарин у майбутньому: нові цінники у супермаркетах збивають з пантелику.