Ціни на основні продукти в Україні продовжують зростати, змушуючи сім'ї переглядати свої щоденні меню та бюджет. Вартість основних груп продуктів стала просто захмарною, а на деякі товари ціни зросли рекордно.

Наприклад, овочі подорожчали на 85 відсотків. Як зауважують у Державної служби статистики, споживча інфляція в Україні лише у вересні зросла до 24,6 відсотка. Прогнози щодо подальшого зростання цін на популярні продукти дали фахівці agronews.ua.

Як зростуть ціни на продукти в Україні

Що буде з цінами на м'ясо?

За словами фахівців, м'ясо подорожчало через скорочення поголів'я, знищення ферм, зокрема, на сході України. Значна частина потужностей знаходиться на окупованих територіях та в зонах бойових дій. Керівниця громадської організації "Агрополітичний діалог "Аграрна рада" Інна Мєтєлєва зазначила, що по цій категорії пішло подорожчання по всіх видах продукції – по курятині, свинині і особливо по салу.

Сало, фото з вільних джерел
Сало, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

"Зростання цін з початку року склало близько 50 відсотків і продовжуватиме зростати. Наприклад, середні ціни на сало за останній місяць зросли на 15 відсотків. І загалом з м'яса зростання цін у середньому відбулося близько семи відсотків порівняно з попереднім місяцем", – розповіла вона. Інна Метєлєва

Чого чекати від цін на хліб?

Керівниця громадської організації "Агрополітичний діалог "Аграрна рада" Інна Мєтєлєва відзначає, що продовжують зростати ціни на хлібобулочні вироби, зокрема дорожчає хліб приблизно до 10 відсотків щомісяця.

"Щодо хлібобулочних виробів, хліба, борошна, то зернових цього року зібрано достатньо, є перехідні залишки, тому зростання цін на ці продукти пов’язане також із вартістю енергоносіїв та пального, а не з нестачею сировини", – зазначила Мєтєлєва. Інна Мєтєлєва

Хліб. Фото: скриншот з відео
Хліб. Фото: скриншот з відео

Чи буде дорожчати молоко?

За словами фахівців виробники свіжих молочних продуктів планують збільшити вартість своєї продукції, пояснюючи це збільшенням вартості сировини. Однак суттєвим подорожчанням все ж таки бути не повинно, відзначають експерти. Прогнозується, що в осінній період. молочка може додати у ціні 10 відсотків, а в зимовий – 20-25 відсотків. Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (УАР) Денис Марчук.

Прогноз фахівців щодо цін на овочі

Експерти відзначають, що вартість зберігання цієї продукції зростатиме з урахуванням цін на енергоносії. Відповідно це вплине і на вартість продуктів. Крім того, як додають експерти, відчуватиметься вплив подорожчання пального та, відповідно, логістики.

Овочі. Фото: скриншот Youtube
Овочі. Фото: скриншот Youtube

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", про смажені страви доведеться забути: ціна на соняшникову олію викреслить їх з меню

Також "Знай.ua" писав, ці речі обов'язково потрібно мати вдома: як рятуватися при відключенні світла, газу та опалення