З початком війни, яку розв'язала росія на чолі з путіним, ціни зростають не лише на продукти та паливо. Ринок нерухомості теж відлетів у космос за цінами.

Звичайно, зараз українці розуміють ситуацію, що склалася, але всім шалено цікаво, чи зміниться якось ситуація після закінчення війни. Для когось це навіть не просто інтерес, а питання даху над головою.

Нерухомість. Фото: Знай.UA
Нерухомість. Фото: Знай.UA

З відповіддю на це поспішив медіа-ресурс zagorodna.

Попит на житло в Україні з початку війни різко впав через кілька причин. Це і відтік великої кількості населення з великих міст, і зниження рівня платоспроможності українців, і, звичайно, погіршення матеріального становища більшості громадян.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу
Показати ще

Також скоротилася пропозиція на ринку нерухомості. Більшість об'єктів, що будуються, заморожені в більшій частині регіонів. Найбільший відсоток функціонування зафіксовано на ринку житла на заході України.

Експерти пояснили, що ціни на житло не падають з кількох причин. Так, за законами ринку за низького попиту також мають знижуватися і ціни, але цього не відбувається, адже зростає собівартість житла. Тобто, при зниженні цін будівельникам доведеться працювати собі на збиток. Крім того, нещодавно ухвалений Радою закон зобов'язує забудовників будувати бомбосховища у новобудовах, що також збільшує собівартість.

Ціни на нерухомість, фото "Спецкор"
Ціни на нерухомість, фото "Спецкор"

Саме тому аналітики вважають, що протягом 2023 року забудовники потроху виходитимуть на колишні обсяги будівництва, а вартість житла має вийти на довоєнний рівень. Таким чином, розраховувати на те, що ціни на житло після війни будуть нижчими, українцям не варто, кажуть аналітики.

Нагадаємо, що нові ціни на автогаз змусять водіїв витрушувати з гаманців останнє.

Раніше ми повідомляли, що відбувається з цінами на молоко в Україні та чи загрожує дефіцит.

Також стало відомо про дефіцит яєць в Україні: в АТБ та Сільпо відповіли, чи варто чекати Нового року без "Олів'є" та "Мімози".