Ціни на яйця злетіли до 70 і більше гривень за десяток, а де-не-де взагалі зникли з полиць магазинів.

Це сталося в тому числі і тому, що припинили роботу чи скоротили виробництво Дмитрівська птахофабрика Донецької області та філія Богодухівської птахофабрики Харківської області. Крім того, на тимчасово окупованій території опинився птахокомплекс "Чорнобаївський" (входить до "Авангарду", Херсонщини). Він був одним із найбільших виробників яєць в Україні, кажуть у Спілці птахівників України.

Яйця. Фото: скриншот з відео
Яйця. Фото: скриншот з відео

У великих мережах супермаркетів – АТБ та Сільпо – розповіли українцям, чи буде в їхніх магазинах дефіцит курячих яєць.

Про це повідомляє "Економічна правда".

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Йде робота з виробниками, профільними службами та міністерствами щодо врегулювання цієї ситуації та зниження відпускної ціни. Всі магазини забезпечені товаром, і не йдеться про дефіцит чи перебої з поставками", – розповіли ЕП у пресслужбі ритейлера АТБ.

Супермаркет "АТБ", фото: znaj.ua
Супермаркет "АТБ", фото: znaj.ua

У "Сільпо" підтверджують, що скорочення пропозиції яєць, що вплинуло на їхню ціну, вже відбулося. Але, незважаючи на це, вони не можуть стверджувати, що вартість яєць продовжуватиме своє зростання, адже ціновий пік уже міг настати.

Заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький пояснює, що на відновлення кількості поголів'я в областях, де традиційно вирощують яєчні кури, потрібно щонайменше два-три місяці, через що і виник "тимчасовий лаг".

У середині жовтня споживачі, зокрема, у Києві також могли бачити порожні "яєчні" полиці у магазинах. Однак, ймовірно, це сталося через масований ракетний обстріл росіян.

"В Україні яйця завжди входять до переліку трьох найбільш популярних товарів. Нинішня ситуація швидше пов'язана з тим, що люди в результаті ударів по ряду міст могли робити більші запаси, ніж раніше", – розповідають у "Сільпо".

Сільпо, фото - kharkiv.ua
Сільпо, фото - kharkiv.ua

Закликаємо всіх українців не дбати про запаси, адже так саме жителі нашої країни створюють штучний дефіцит товарів у моменти паніки.

Нагадаємо, що м'ясо, яйця та фрукти: у Держстаті показали, які продукти найбільше подорожчали за останній місяць.

Раніше ми повідомляли, чому багатьом доведеться відмовитися від апельсинів, лимонів та бананів: актуальні ціни на фрукти.