Кияни масово змінюють по батькові. Про це розповіли у виданні "Укрінформ".

Повідомляється, що в Києві, за січень, в Центральному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції зареєстровано 73 заявки про зміну по батькові.

Глава Центральному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції Кирило Міненко підкреслив, що багато хто чекав 2021 року, щоб змінити по батькові, адже раніше це було неможливо.

"До прийняття Цивільного кодексу 2004 року у громадян була така можливість, але потім законодавство змінилося, і на власний розсуд стало можливо змінити тільки прізвище і власне ім'я. По батькові ж має відповідати імені батька. Але є багато таких історій, коли людина не хоче себе пов'язувати зі своїм біологічним батьком і хоче позбутися від по батькові, прописаного в свідоцтві про народження. Тобто, це буде така ж процедура, реєстрація, яка називається "зміна імені", оскільки за нашим законодавством ім'я містить в собі прізвище, власне ім'я та по батькові" - сказав Кирило Міненко.

Згідно з нововведеннями, змінити прізвище, прізвище, ім'я та по батькові можуть особи, які досягли віку 16 років. Особам які досягли 14 років дозволено змінювати ім'я, по батькові та прізвище лише з дозволу батьків.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Примітно, якщо один з батьків виступає проти зміни по батькові дитини, то даний спір може вирішуватися органом опіки або через суд. При вирішенні спору береться до уваги виконання батьківських обов'язків та інших обставин, які привели дитину до бажання змінити по батькові.

Київ, зображення ілюстративне, кадр з відео: YouTube
Київ, зображення ілюстративне, кадр з відео: YouTube
Київ, зображення ілюстративне, кадр з відео: YouTube

Нагадаємо, що Держекоінспекція отримала понад 2 тисячі звернень про екологічні порушення від громадян протягом 2020 року

Як повідомляв портал "Знай.uа", обслуговування українською: Що робити, якщо відмовили в законному праві

Також, "Знай.uа" писав, як стягуються аліменти на дитину, коли батьки не перебувають у шлюбі: пояснення Мін'юсту