Перелік "скандальних заступників" столичного мера поповнився новим призначенням. Цього разу мова йде про заступника голови партії "Удар" Віталія Кличка – ним став 34-річний Володимир Бондаренко, про що стало відомо на нещодавньому партійному з’їзді. Як виявилося, гучна історія із фальсифікацією документів та відкриттям кримінального провадження, у якій фігурував цей молодий чиновник, – це лише один із резонансних випадків. При чому, неодноразово "допомогу другу" надавав безпосередньо сам голова КМДА. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Володимир Бондаренко - фото з Фейсбук
Володимир Бондаренко - фото з Фейсбук

"Прострочений" кримінал – допомогли зв'язки мера

Починаючи з 2014 року, Володимир Бондаренко пропрацював 3 роки на посаді керівника апарату Київської міської державної адміністрації (КМДА) – допоки не розгорівся величезний скандал після відкриття на нього кримінального провадження.

Досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 358 ККУ із покаранням у вигляді 6-місячного арешту або обмеженням волі на строк до 2 років, було розпочато навесні 2017 року. І вже з 7 червня він був тимчасово відсторонений від виконання обов'язків глави апарату КМДА.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За кілька місяців, 31 серпня, за погодженням Київської місцевої прокуратури №10, Володимиру Бондаренку було оголошено підозру за фактом використання завідомо підробленого документа (диплома Львівського національного університету імені Івана Франка) і сприяння у його виготовленні.

Як зазначено у матеріалах справи, він умисно повідомив "свої особисті анкетні дані, які в подальшому були використані… для підроблення диплому бакалавра нібито виданого Львівським національним університетом імені Івана Франка, 30 червня 2009 року" на ім’я Володимира Володимировича Бондаренка. При цьому новопризначений заступник Віталія Кличка заздалегідь "обіцяв придбати підроблений диплом".

Однак, вже у жовтні 2017 року в місцевої прокуратури №10 було підтримано клопотання захисника Володимира Бондаренка про звільнення його підопічного від кримінальної відповідальності, у зв'язку "із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності". Буквально за кілька місяців аналогічне рішення виніс і суд.

"Враховуючи, що строк притягнення до кримінальної відповідальності сплинув, суд приходить до висновку про можливість задоволення клопотання та звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України", – зазначено", - зазначено в документі рішення.

Цей "казковий" фінал напряму пов'язують із впливом мера Києва Віталія Кличка.

"З перевірених джерел мені стало відомо, що Кличко вирішував питання щодо свого вічного помічника на найвищому рівні. В результаті Шевченківський районний суд столиці, визнавши, що диплом підроблений, за клопотанням ПРОКУРОРА звільнив Бондаренка від кримінальної відповідальності за фальшування диплому "ЧЕРЕЗ ЗАКІНЧЕННЯ СТРОКІВ ДАВНОСТІ". При цьому, поліція й досі третій рік "розслідує" справу по іншому епізоду цього злочину - фактичне використання підробленого документу та отримання заробітної плати, а, відповідно, і розкрадання бюджетних коштів, на цій підставі", – підкреслює екснардеп, голова партії "Народовладдя" Юрій Левченко.

Володимир Бондаренко - фото з Фейсбук
Володимир Бондаренко - фото з Фейсбук

"Операція спасіння" від Кабміну: заради помічника Кличко "переформатував" регламент КМДА

Як виявилося, це був не перший "жест спасіння" 34-річного Володимира Бондаренка з боку нинішнього голови КМДА Віталія Кличка.

"Кличко із самого початку знав про фальшивий диплом свого вічного помічника. На момент призначення Володимира Бондаренка 13 серпня 2014 року, згідно регламенту КМДА, не існувало посади просто керівника апарату, а була посада "керівник апарату – заступник голови КМДА". Проте, Кличко знаючи про підроблений диплом, і що це викриється під час обов'язкової спецперевірки при процедурі погодження заступника у Кабміні, адже кожен потенційний заступник голови КМДА має її пройти. Для того, щоб Бондаренко її не проходив, Кличко через 7 днів після його призначення просто змінив регламент КМДА, позбавивши керівника апарату КМДА статусу свого заступника. Так би мовити, сховав свого улюбленця з "липовим" дипломом від зайвих очей", – зазначає Юрій Левченко.

А ще раніше Віталій Кличко здійснив протизаконні дії, призначивши Бондаренка своїм помічником-консультантом у Верховній Раді – згідно із тогочасним положенням Закону України "Про державну службу", помічником нардепа (зі статусом держслужбовця) могла бути людина виключно із повною вищою освітою, якої у Бондаренка не було навіть фіктивно.

Мер Києва Віталій Кличко на пленарному засіданні - фото Главком
Мер Києва Віталій Кличко на пленарному засіданні - фото Главком

То чому ж нині діючий голова КМДА неодноразово йшов на ризик заради свого помічника – невже, лише виходячи з дружніх відносин?

"Не секрет, що більшість своїх слів, які мер проголошує на сесії Київради, він просто читає з планшету чи аркушу паперу. Так ось, всі тексти йому завжди готує його вічний помічник. До викриття фальшивого диплому, на сесіях Київради Бондаренко завжди сидів в президії біля міського голови - його завжди називали правою рукою Кличка в КМДА. А окремим цинічним епізодом у цій історії є те, що Кличко заснував комісію з питань оцінки корупційних ризиків у діяльності КМДА та підготовці Антикорупційних програм КМДА, а її керівником призначив саме свого помічника-фальсифікатора. І ось після всього цього Кличко своїм заступником і головою центрального виконавчого комітету партії - це все, що треба знати про команду боксера", – відзначає народний депутат попереднього скликання Юрій Левченко.

Київрада, Віталій Кличко, Володимир Бондаренко - фото з Фейсбук
Київрада, Віталій Кличко, Володимир Бондаренко - фото з Фейсбук

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією в столиці, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.