У Києві можуть закрити унікальну лікарню, де приймають пологи в жінок з інфекційними захворюваннями

Минулого листопада тодішним Урядом було схвалено другу хвилю медичної реформи. Вона передбачала програму гарантій для всіх видів допомоги. Ця програма повинна була запрацювати з 1 квітня, а фінансуватися мала через Національну службу здоров'я.

У контексті цієї програми всі медичні установи повинні були перетворитися на неприбуткові комунальні підприємства та підписати договори з Нацслужбою здоров'я відповідно до розроблених там тарифів. Саме це викликало безліч суперечок та низку питань.

Адже 40 відсотків приміщень Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини наразі закриті на реконструкцію, через що лікарня опинилась у фінансовій пастці.

«Наш заклад понад 20 років працював з вагітними з інфекціями. У зв'язку з тим, що пакети лікування тих пацієнтів, яких ми обслуговуємо, в рази дорожчі за те, що пропонував НЦЗУ, депутати Київради восени прийняли рішення не перетворювати Центр на комунальне неприбуткове підприємство до моменту закінчення реконструкції», – розповідає директор Центру Вячеслав Камінський.

Через те, що медзаклад не був перетворений на комунальне неприбуткове підприємство, він не може підписати договори з НЦЗУ, внаслідок чого з 1 квітня цього року має катастрофічну ситуацію з фінансуванням і зараз перебуває фактично у стані самоліквідації.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще
Заручниками медреформи тут стали не лише майже 400 працівників, а й тисячі породіль з серйозними патологіями – такими як ВІЛ, сифіліс та гепатит.

Вихід з непростої ситуації все ж є: у вівторок, 28 липня, на сесії Київради вчергове буде розглядатись питання про перехід унікального медзакладу під егіду МОЗ. Ухвалення цього рішення лікарі вимагали під час гучної акції протесту КМДА, однак під час минулого засідання 23 липня депутати за нього так і не проголосували.

Тож завтра медики будуть вимушені знов прийти під стіни установи, аби спробувати привернути увагу громадськості та змусити столичних обранців ухвалити життєво необхідне для перинатального центру рішення.

Нагадаємо, що на Київщині зафіксували спалах африканської чуми у свиней.

Крім того, Знай писав, що африканська чума свиней вражає тварин по всьому світу. Нещодавно в Китаї тисячі тварин були просто знищені з-за захворювання. А.

Нещодавно Знай передавав, що президент Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин Марк Шиппі попередив людство про те, що африканська чума свиней набирає обертів.