"Туйова алея" на Хрещатику, що кілька днів поспіль займає 1 місце в топі найобговорюваніших тем серед киян, й досі не здає позицій. Після заяви мера Києва Віталія Кличка про те, що вона є тимчасовою і за рік висаджені вздовж головної вулиці міста кущі будуть замінені на каштани, питань стало ще більше. Особливу увагу містян привернула майбутня реконструкція Хрещатику, що виллється у мільйони. Кияни вимагають від мера відповідей на низку питань: від вартості "тимчасових" кущів ялівцю до деталей проекту реконструкції та проведення громадських слухань з його затвердження. Чи надав міський голова пояснення на хвилюючі містян питання в ході прес-брифінгу, що відбувся 26 травня, дізнавалися Знай.ua.

Хрещатик - фото зі сторінки Фейсбук Андрія Осадчука
Хрещатик - фото зі сторінки Фейсбук Андрія Осадчука

Скільки коштує " тимчасова декоративна міра" та де побачити проект реконструкції?

Обговорення висадки "куцої альтернативи" каштанам й досі не стихають. В соцмережах навіть ширяться приклади народної творчості, в якій кияни згадують і інші "фейли" міської влади.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Десятки коментарів на офіційній сторінці у Фейсбуці "Кличко-мер" стосуються вартості майбутньої реконструкції Хрещатика, про яку вчора повідомив головою КМДА, та, власне, самої тимчасово висадженої алеї ялівцю.

"Пардон, питання з заднього ряду: а навіщо взагалі було витрачати гроші платників податків на те, що і так приберуть через рік? Послуги та ялівці оплачені, всі задоволені?, – обурюється киянин Oleksandr Petrychenko.

"Замість лунок будуть відновлені газони? Де можна подивитися проекти реконструкції, чи будуть громадські слухання?", – питає на сторінці мера мешканка столиці Ольга Морозова.

Місцеві жителі добре пам'ятають масштабну "рослинну аферу" із закупкою італійських каштанів, тож дехто з користувачів відверто питають столичного голову, чи не повториться подібне цього разу.

"Минулої реконструкції садили каштани бріотті. По 2000у.е. за штуку (якщо добре пам'ятаю вартість), які потім виявились звичайними каштанами. Із часом каштани пропали та за цю оборудку нікого не посадили. Що ж буде цього разу?", – відзначає автор одного з коментарів Ольга Українка.

Не забувають користувачі і про майбутні вибори мера, що мають відбутися вже цієї осені. Хтось відмічає повний "провал" комунікації з потенційними виборцями, а дехто висловлює думку про вірогідні шанси нинішнього мера "туйовою алеєю" поставити хрест на цьогорічних місцевих виборах.

"А чому ЗРАЗУ не сказати про це? Чому треба провалити ВСЮ комунікацію (тим більш перед виборами) вислухати від киян про тую - і все що римуєтся з туями, і тільки зараз відповісти?", – пише один з користувачів Фейсбуку Eugene Stepanenko.

За добу – 58 хворих: найдовше одужують немовлята

Жодних відповідей щодо вартості тимчасової алеї та майбутньої реконструкції в ході онлайн прес-брифінгу мера Києва Віталія Кличка почути так і не вдалося.

А що ж стосується ситуації із рівнем захворюваності на Covid-19, то за минулу добу було виявлено майже 60 нових випадків. Найбільша кількість інфікованих в Дарницькому районі – 12 хворих, в Дніпровському – 10, в Деснянському – 8 випадків.

"Кількість киян, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, зросла ще на 58 людей. Серед них – 16 медиків. 1 випадок летальний. Захворіли 24 жінки, віком від 19 до 81 року, 2 дівчинки 8 та 17 років, та 29 чоловіків, віком від 19 до 81 року, та 3 хлопчиків, яким по 9, 15 та 16 років. До лікарень столиці госпіталізували 12 пацієнтів", – повідомляє мер Києва Віталій Кличко.

Загалом, в столиці зафіксовано 2710 підтверджених випадків інфікування коронавірусом, 61 человек умер, а одужало за цей час 338 осіб.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Як відзначив мер столиці, з початку розповсюдження вірусу мобільні бригади медиків відібрали близько 14 тисяч зразків біоматеріалів – в Київському міському лабораторному центрі оброблено понад 25 тисяч зразків. А середньостатистичний показник обробок за день – не менше 700 зразків.

"Найдовше одужують немовлята та маленькі діти (як правило, більше місяця) – на сьогодні, вилікувалося близько 9 % дітей. Найбільший відсоток вилікуваних, а це близько 16 %, – серед тих, кому від 30 до 49 років, але їх найбільше в числі інфікованих – майже 39 %. Найскладніше лікуються пацієнти, віком за 65 років – вилікувано 13 %, і найвищий відсоток смертності серед старших людей", – повідомив Віталій Кличко.

Станом на 26 травня, завершено карантин в Києво-Печерській Лаврі та Свято-Іонінському монастирі, втім, мер Києва закликав представників усіх конфесій поки не повертатися до звичайного режиму і не влаштовувати масові зібрання прихожан. Проте, жодного слова не прозвучало щодо контролю за дотриманням цих правил, тож, схоже, доведеться сподіватися лише на "чесне слово" священнослужителів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.