Купи сміття на зупинках та у дворах багатьох районів столиці були і залишаються в топі найпроблемніших питань. До Контактного центру міста щомісяця надходять тисячі відповідних скарг, втім час минає, а ситуація фактично не змінюється. Скільки б громадські активісти не влаштовували "чисті івенти" з прибирання локацій, ця проблема потребує більш масштабних змін. За питання забруднення території, нарешті, взялися і київські депутати. Які саме посилення "еко-правил" невдовзі мають впровадити в столиці, Знай.ua дізнавався в ході засідання Постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

Депутати Київради
Депутати Київради

Еко-порушник заплатить від 350 до 1750 грн

Шляхи впровадження покарання для "забруднювачів" довкілля були розглянуті під час обговорень проекту рішення Київради "Про звернення депутатів Київської міської ради до Верховної Ради України щодо врегулювання проблемного питання викидання відходів у неналежних місцях".

"Я подав на розгляд даний проект з метою врегулювання проблемного питання відсутності адміністративної відповідальності за викидання сміття у неналежних місцях. Мене не залишає байдужим ситуація щодо стійкої засміченості території Києва – вулиць, дворів, місць відпочинку. Навіть у центрі міста санітарний, а відповідно і гігієнічний, стан просто жахливий", – зазначає депутат Київради Максим Борозенець.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Купи сміття - Київ. Фото kiev.sq.com.ua
Купи сміття - Київ. Фото kiev.sq.com.ua

Даний проект рішення передбачає звернення до Верховної Ради із проханням терміново розглянути та прийняти проект закону України про внесення змін та доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

"Пропонується встановити межі адмінштрафу від 20 до 50 неоподаткованих мінімумів за такі правопорушення: викидання сміття та інших предметів з вікон і вагонів поїздів, громадського транспорту та маршруток, а також за викидання за межі ємкості, призначених для збирання. А за повторне вчинення встановити штраф у розмірі від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів", – продовжує Максим Борозенець.

Виписування штрафів. Фото rbc.ua
Виписування штрафів. Фото rbc.ua

Таким чином, мінімальний штраф за перше "екологічне" порушення становитиме від 350 до 875 грн, а за повторне – від 875 до 1750 грн.

"Це питання не те що назріло, а перезріло. Ми всі бачимо до чого це приводить в природі – це страшна ситуація. Тому будь-яка ініціатива в цьому відношенні і зокрема притягнення до певної адміністративної відповідальності громадян, які порушують ці правила, – це абсолютно правильна позиція", – наголошує голова Постійної комісії Володимир Бондаренко.

Одним із неоспорюваних доказів вчинення еко-порушення має стати відеозапис.

Ідея була підтримана більшістю членів комісії, тож залишилася лише справа за "технічними" нюансами прописування документу. Всі ці деталі в Київраді мають владнати вже цього місяця.

Депутати Київради - Олександр Омельченко та Олександр Міщенко
Депутати Київради - Олександр Омельченко та Олександр Міщенко

"Хрещатик – постійне місце незаконної торгівлі та сумнівних розваг"

Варто зазначити, що занедбаний стан Хрещатика та прилеглих центральних вулиць вже неодноразово викликав нарікання і членів Постійної комісії з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції.

"Біля будинку на Хрещатику, 36 у нас завжди порядок, а от непарна сторона від Бесарабки до Майдану Незалежності, і сам Майдан Незалежності, перманентно перебуває в стадії набережної Алушти зразка 1996 року. Це постійне місце незаконної підприємницької діяльності, торгівлі, сумнівних розваг, що безумовно приваблюють концентрацію кишенькових злодіїв", – підкреслює народний депутат України Андрій Осадчук, який до недавнього був членом вищезазначеної Постійної комісії.

Сміття на Хрещатику. Фото Уніан
Сміття на Хрещатику. Фото Уніан

За кількістю скарг від місцевих мешканців можна було б скласти певний "довідник злачних закладів". Сюди входять вул. Університетська, Городецького та, безсумнівно, сам Хрещатик.

"Звернення громадян щодо хостелів, притонів і борделів надходять безупинно. Як в районі Хрещатика, так і прилеглих вулиць, мені постійно пишуть – люди скаржаться на ефективність і якість роботи поліції, бо вони викликають, а приїхавши, ті лише розводять руками. Поліція, як мінімум, повинна складати кожен раз протокол, щоб люди відчували хоч якусь безпеку", – наголошує Андрій Осадчук.

Начальник Головного Управління Національної поліції в м. Києві Андрій Крищенко особисто обіцяв взятися за рішення цієї проблеми.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.