Досить сумнівні факти були викриті під час постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. В ході запропонованого зняття коштів з об’єктів житлово-комунальної сфери, які в цьому році не встигнуть освоїтися, спливло чимало питань. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

50 млн на рахунок “Київтеплоенерго”: “Чому ми маємо фінансувати комерційну структуру?!”

Одним з головних та найбільш фінансово затратних питань бюджетних коштів, запропонованих Департаментом житлово-комунальної інфраструктури став перерозподіл 50 млн на рахунки КП “Київтеплоенерго”. При цьому, у місті невирішеними так і залишиться низка важливих питань: серед об’єктів, з яких передбачається зняття коштів - сміттєпереробний комплексу, котельні та теплові пункти.

“Чому ми за рахунок коштів, які сьогодні є в бюджеті міста, фінансуємо тарифну складову? Чому ми дофінансуємо “Київтеплоенерго” - комерційну структуру, яка повинна на госпрозрахунках вибудовувати своє фінансування?!”, - зазначив депутат Київради Володимир Левін.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

У відповідь заступник директора Департаменту житлово-комунальної інфраструктури діяльності та реалізації проектів Сергій Мрига заявив про те, що є рішення Київради, прийняте у грудні 2018 року, по якому передбачено 300 млн в поповнення статутного фонду КТЄ (Київтеплоенерго).

Одним з об’єктів, з якого знімаються кошти, є тепловий пункт на Водогоні в Оболонському районі міста, на реконструкцію якого чекають сотні сімей, сидячі без гарячої води.

“Мова йде про 17 млн 336 тис, які не були використані і освоєні. В мене теж виникає питання чому? Сьогодні вже початок жовтня, а 9 місяців не робилося нічого”, - підкреслює голова постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков, зобов’язавши Департамент надати відповідні документи.

Члени бюджетної комісії одноголосно виступили за те, щоб представники “Київтеплоенерго” надали детальне пояснення щодо того, куди саме будуть витрачені 50 млн.

“20 млн - це виплата працівникам підприємства, 10 млн - це розрахунки з ПАТ “Київгаз” за транспортування газу, 5 млн - встановлення, ремонт, обслуговування та перевірка засобів обліку теплової енергії, 15 млн - це програма реконструкції теплових мереж”, - каже представник КП “Київтеплоенерго”.

“Коли нам доповіли 2 відповідача, то вималювалася така схема: 30 млн, які були закладені у нас в бюджеті на різні програми “КТЄ” і воно їх мало виконати, їх не виконало. Сьогодні вони, які закріпили за собою ці гроші, перекидають ці гроші собі в статутний фонд, вирішуючи питання із заробітною платою і таке інше”, - відзначає депутат Київради Володимир Левін.

Скляний міст - за кілька місяців, а критичні об’єкти реконструюються роками

Одним з об’єктів, що спливли в переліку сумнівних перерозподілів, стало укріплення озера Глінка в одному з центральних районів міста.

“Коли йде формування бюджету і програми соціально-економічного розвитку останні 4 роки ми виносимо питання укріплення озера Глінка в Печерському районі. 4 роки ця строчка в бюджеті кудись зникає і в цьому році там ще й з’явилося незаконне будівництво. Зараз Ви пропонуєте знову зняти 9, 6 і 7 млн. Допоки я не побачу, не почую і ви не надасте пояснення, я не буду підтримувати це розпорядження з цими “благими” цілями, які народжуються чомусь найчастіше саме у вересні і жовтні”, - наголошує депутат Київради Алла Шлапак.

Втім, коментаря ані про критичність цього питання, ані появу чергового незаконного будівництва у відповіді представника профільного Департаменту так і не дочекалися.

“По озеру Глинка в проекті є зміни, тому ми бачимо, що не встигнемо використати кошти в цьому році. Об’єкт цей непростий і зокрема та підпірна стінка, в якій робиться укріплення схилів - тому там виникають технічні питання. Якщо ми допустимо технічні помилки, то там можуть бути величезні проблеми”, - відповів заступник директора Департаменту житлово-комунальної інфраструктури, начальник управління бюджетного планування, інвестиційної діяльності та реалізації проектів Сергій Мрига.

Не обійшлося і без нарікань у бік скандальних об’єктів - одним з них стало гучне будівництво “скляного” мосту.

“Ви скляний міст побудували за кілька місяців. А за 4 роки не можете технічно підготуватися і розпочати роботи по укріпленню такого важливого об’єкту в Печерському районі?! 4 роки бюджетна комісія виділяє кошти для цих робіт, але за цей час нічого не зроблено, крім того, що запущено забудовника, який погіршує і ускладнює ситуацію. Ця ситуація стосується всього мікрорайону - ті провали, про які я тут щоразу кажу, пов’язані з тим, що ви нічого не робите!”, а - наголошує Алла Шлапак.

Тож чи будуть прийняті ці сумнівні зміни до бюджетного перерозподілу, читайте на порталі Знай.ua.