Вже 3 місяці поспіль понад 30 сімей, що проживають в Солом’янському районі столиці, мають якось виживати в умовах середньовіччя - без газу і світла. Їжу люди вимушені готувати на багатті біля будинку, телефони заряджати у сусідів, а їхні діти робити домашнє завдання під ліхтарем. І все це, за словами мешканців - спроба примусово виселити їх з будівлі заради будівництва чергового комплексу висоток. За кілька тижнів розпочнеться опалювальний сезон, проте ситуація, схоже, зайшла в глухий кут. Подробиці з’ясовували Знай.ua.

“ДТЕК Київські електромережі” та “Київгаз” відмовили у підключенні

Поза межами цивілізації опинилися 32 родини із гуртожитку на Польовій 19/8 - місцеві жителі були повністю відрізані від електромереж та газового постачання наприкінці червня.

"Жодних змін так і не відбулося - десятки родин вимушені якось виживати без світла та газу з кінця червня. У нас в будинку живе 14 дітей, більшість з яких навчаються у школі, частина – дошкільнята. Щодня їх потрібно збирати, прати та прасувати їм одяг, а домашнє завдання їм доводиться виконувати з ліхтарем. А що робитимуть понад 30 родин, коли настануть холоди? Я навіть не уявляю... Максимум, що ми зможемо зробити - це утеплити стіни", – ділиться з нами мати двох дітей Анна Атаманюк, що мешкає в гуртожитку.

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

Мешканці гуртожитку стверджують, що все це - наслідок неправомірних дій ПАТ “Трест “Київміськбуд-2” - будівля знаходиться у їхньому статуному фонді.

"З 25 червня у нас немає ані газу, ані світла. Скільки ми не намагалися вирішити ситуацію, скрізь кажуть, що це питання має вирішувати власник. Але ж “Трест “Київміськбуд-2” навмисно все це робить, аби вижити нас звідси. Територія, яку ми займаємо і де мають розміститися новобудови, складає близько 5000 м, тож цей ласий шматочок і є головною причиною знущань", – говорить Галина Чабанюк, що проживає у гуртожитку.

Проте у КМДА уникають детальних пояснень даної ситуації.

“Відключення будівлі гуртожитку від електропостачання з 26.06.2019 року відбулося по причині звернення ПАТ “Трест “Київміськбуд-2” до ПрАТ “ДТЕК Київські електромережі” про припинення договору. Відключення будівлі гуртожитку від газопостачання відбулося аварійною службою ПАТ “Київгаз” через несанкціоноване втручання невстановленими особами в систему газопостачання, розкрадання газових лічильників”, - зазначив у відповіді на наш офіційний запит перший заступник голови КМДА Володимир Бялковський.

Втім, місцеві жителі вже неодноразово повідомляли на тиск з боку керівництва “Трест “Київміськбуд-2” - в тому числі, і нахабному зриванні газових лічильників групою чоловіків.

"У нас відкрито вже кримінальне провадження по факту незаконного зриву газових лічильників. Поліція тоді відмовилася бачити тоді у цьому будь-які підстави для відкривання справи – ми подали до суду на бездіяльність правоохоронних органів, і у серпні суд визнав, що потрібно відкривати кримінальне провадження. Слідство вже триває”, - каже мати третьокласниці та сина дошкільного віку Анна Атаманюк, що проживає у гуртожитку на Польовій 19/8.

Та, схоже, жодних покращень ситуації не передбачається і в майбутньому. За словами Володимира Бялковського, представники ПрАТ “ДТЕК Київські електромережі” та ПАТ “Київгаз” повідомили про неможливість поновлення комунальних послуг через розірвання договорів.

“Місцевим мешканцям пропонують тимчасове житло на рік, після чого вони залишаться взагалі без крівлі над головою. Люди прожили там все життя і отримали право на приватизацію ще за радянських часів, а те, що якимись махінаціями у них це право забрали, це неправильно. Я особисто і мера Києва Віталія Кличка просив, але він так само відповідає, що нічого не може зробити. Але ж все банально просто – варто лише вислати бригаду і вони піднімуть рубильник”, – зазначає депутат Київради Володимир Назаренко.

До того ж, як повідомляють тамтешні жителі, переселяти їх пропонують на окремих койко-місцях, але ж переважна більшість проживає тут великими родинами.

Результати експертиз значно відрізняються: аварійний стан є фіктивним?

В мерії повідомили, що згідно науково-технічного звіту з обстеження, визначення технічного стану конструкцій та дослідження інженерно-геологічних умов в основі фундаментів даної будівлі, виданого ТОВ “К.Д.К.БУД” на замовлення ПАТ “Трест “Київміськбуд-2”, надані рекомендації з врахування виявлених недоліків - капітальний ремонт або реконструкцію будівлі за відповідним проектом.

Проте, члени перевірочної комісії КМДА, що приїжджали на місце подій кілька тижнів тому, чітко прописали, що комунікаційні мережі в нормальному стані і можуть забезпечувати постачання і світла, і опалення. Про це було зазначено у складеному акті.

А, за словами місцевих мешканців, це повністю протилежне “вигаданому діагнозу” керівництва ПрАТ “Трест “Київміськбуд-2””, які обґрунтували свої дії аварійним станом мереж.

“Відповідно до Закону України “Про забезпечення реалізації житлових прав жителів гуртожитків”, до 2021 року на відчуження гуртожитків накладено мораторій – а нашу будівлю у незаконний спосіб взяли і вивели з експлуатації. І ми маємо докази: за 80 тис грн ми зробили незалежну експертизу, яка довела, що будівля не в аварійному стані – зносити її немає підстав, вона цілком придатна до житла”, – розповідає місцева мешканка Анна Атаманюк.

Варто відзначити, що представник ПАТ “Трест “Київміськбуд-2”” навіть і не намагався вступити у конструктивний діалог ані з членами перевірочної комісії, ані з жителями.

“Людям надавалося альтернативне житло. Якщо вони відмовилися, то їхні справи. Нехай живуть в наметах, землянках, в погребах. Знаєте, якщо в мене в хаті завелися щури, я їх буду травити – Грін Піс мені не завадить! Бо це моя хата, це моя приватна власність. Якби я був власником, вас би тут взагалі не було – це вам ще пощастило з гуманним власником”, – промовив під час приїзду перевірочної комісії представник компанії-власника “Трест “Київміськбуд-2””.

Ми й надалі слідкуватимемо за розвитком подій, тож про подальші новини читайте на порталі Знай.ua.