Кияни скаржаться на те, що річка у Дніпрі сильно позеленіла, а на поверхні біля берегів з'явилися желеподібні "плями".

Про це повідомляє портал "Сегодня"

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"Гуляв біля пішохідного мосту на Трухановому і жахнувся. Вода на березі нагадує зелений густий кисіль. Раніше такого ніколи не бачив", - зазначив киянин Ігор Марченко.

Популярні новини зараз
Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Інші мешканці повідомляють про таку ж ситуацію і в Гідропарку. У КП "Плесо" запевняють, що ситуація не надзвичайна. Також пояснили, що винні у всьому зелені водорості, які потрапляють у Дніпро після щоденних викидів води в Київському водосховищі.

"Це сезонна проблема. Таке відбувається кожне літо. У районі Вишгорода вода на морі сильно цвіте. Коли її викидають, зелені плями "дрейфують" вниз за течією Дніпра, у межі столиці, а потім і далі", — кажуть у КП.

Однак експерти називають більш глобальні причини.

"З кожним роком ситуація зі станом води в Дніпрі погіршується. Туди потрапляють шкідливі речовини з міських лівневок, є факти незаконного скидання відходів. Впливає і активна сільгоспдіяльність біля малих річок, від яких живиться Дніпро", — розповів голова Асоціації рибалок Олександр Чистяков.

Він каже, що зелені водорості несуть смертельну загрозу дніпровської фауні — через них може гинути мальок риби, який живиться на мілководді. Щоб виправити ситуацію, потрібен як мінімум контроль за стоками.

Нагадаємо, що причиною зміни кольору води в Дніпрі є шкідливі викиди з Дарницької ТЕЦ, зокрема шлак або зола від спалювання електростанцією вугілля з ОРДЛО.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", дивні зміни помітили мешканці Оболонського району - уздовж пляжів Київського водосховища люди зафіксували аномально високі зелені гори ряски.

Також портал "Знай.uа" писав, що кияни занепокоєні тим, що з настанням літа і спеки у Дніпрі з'явилося багато синьо-зелених водоростей.