Навчання у переповнених класах та гардеробній, слизька вівсянка на обід та будівельні крани в кількох метрах від вікон школи - це жахлива реальність, з якою доводиться миритися десяткам київських учнів. Та наразі спливла ще одна проблема - складність у підборі директорів столичних шкіл та дитсадків. Впродовж червня в столиці тривав конкурсний відбір кандидатур на заміщення вакантних посад керівників закладів дошкільної та загальноосвітньої середньої освіти. Саме це питання викликало запеклу дискусію на засіданні Постійної комісії Київради з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Ігнор та "виліт" кандидатів: третина шкіл – без директорів

Впродовж кількох місяців тривав процес відбору директорів 46 закладів, зокрема – у 27 дитсадках та 19 столичних школах та ліцеях.

"На конкурс виносилися посади керівників закладів освіти, директори яких досягли 70 років і більше, директори, які написали заяву про звільнення. А також ті, де посади керівників були вакантними – серед них школа № 29 Оболонського району, директор якої мала порушення, за які притягувалася до дисциплінарної відповідальності", – зазначає голова конкурсної комісії з відбору на заміщення вакантних посад керівників закладів загальної середньої освіти в 2019 році, директор гімназії № 34 Алевтина Багінська.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Конкурсний відбір проводився у кілька етапів. Кандидати мали пройти перевірку на знання Законодавства у галузі освіти, тестування на визначення психологічної готовності до роботи на посаді керівника, ознайомлення з колективом та батьківським комітетом, а також он-лайн презентація перспективного розвитку відповідного закладу.

На розгляд було подано 27 заяв на заміщення посад у 18 закладах загальної середньої освіти.

"Один претендент на заміщення посади директора економіко-правового ліцею Деснянського району подав заяву про зняття його кандидатури з конкурсного відбору. Два кандидата на заміщення посади керівника Еколого-природничого ліцею № 116 та Спеціальної школи-інтернату № 7 Голосіївського району не з'явилися на другий етап відбору", – повідомляє голова конкурсної комісії Алевтина Багінська.

Втім, фініш виявився теж не таким вже успішним – із усіх вакантних місць комісія наразі обрала лише 12 кандидатур. Решта буде обрано на наступному конкурсі, проведення якого, ймовірно, має відбутися в серпні.

"Хочемо розголосу: притягувалися лише "потрібні" кандидати!"

Та, виявляється, і до самого процесу відбору десятки батьків мають купу претензій – вони теж завітали на засідання комісії.

Незважаючи на ствердження голови конкурсної комісії, що серед 60 членів "суддів" були представники батьківського комітету, з цього приводу як раз виникло чимало питань. Як, власне, і до обраного кандидата на посаду директора Спеціалізованої школи № 7 ім. М. Рильського.

"Ми хочемо втручань, хочемо розголосу і хочемо допомоги. В нашій школі затвердження складу конкурсної комісії відбувалося 31 травня без попередження батьків. У нас є підтвердження того, що підписи збиралися після останнього дзвоника – зібралися якісь невідомі 20 осіб і одноголосно вибрали маму із нашої школи. Про дату початку конкурсу відбору ми дізналися, власне, о 9.30 першого дня проведення конкурсу", – обурюється мати одного з учнів Спеціалізованої школи № 7 ім. Рильського.

За словами обуреної представниці батьківського комітету, на конкурсі висували лише "потрібних" кандидатів.

"Ми вважаємо, що у такий спосіб керівництвом було замовчано деталі і на заслуховуванні кандидатур на посаду директорів шкіл чомусь притягувався той кандидат, який потрібен. І конкурс був проведений не прозоро. У нас є до цього дуже великі питання, тому ми просимо терміново розглянути звернення зацікавленої громадськості та призначити нового директора школи до початку навчального року. Оприлюднення про проведення конкурсу на сайті закладу освіти не було, відповідний протокол теж відсутній", – скаржиться представник від батьківського комітету школи № 7 ім. Рильського.

Виступаючі відзначили, що категорично не згодні ані з обраним представником від батьків, ані з визначеним кандидатом на посаду директора.

"Як визначив Адміністративний суд м. Києва, фактично наші діти навчалися в небезпеці – у закладі із порушенням всіх можливих правил пожежної безпеки. А Солом'янська адміністрація і директор школи нічого не робили, аби вирішити це питання, і лише казали про стурбованість з цього приводу. Ми не маємо довіри ані до в.о. директора школи, ані до обраної серед батьків Тетяни Грозної, яка від імені батьківства займається в школі самоправством", – зазначають батьки учнів школи № 7 ім. Рильського.

Щодо ситуації, яка бентежить більшість батьків учнів цього закладу, ними було подано 2 листа – на Управління освіти Солом'янського району та профільного заступника голови КМДА Ганну Старостенко.

В результаті, члени комісії затвердили 11 із поданих 12 кандидатур – кандидатуру ж обраного директора спеціалізованої школи № 7 в Солом'янському районі буде ще раз повернуто на розгляд.

Як вам директори дитсадків з кримінальним минулим?

Процес відбору кандидатів на вакантні посади керівників дитсадків теж не був гладким.

"На розгляд комісії було подано 43 заяви на заміщення вакантних посад у 28 закладах дошкільної освіти. Два претендента у закладах № 248 Дарницкього району та № 468 Солом'янського району подали заяви про зняття їх кандидатур з конкурсного відбору. Загалом, за результатами відбору комісією рекомендовано 23 кандидати", - відзначає секретар конкурсної комісії по відбору кандидатур на заміщення вакантних посад закладів дошкільної освіти м. Києва Вікторія Калінченко.

А от один із претендентів викликав масову хвилю обурень батьків - при чому, сталося це в центральному районі міста.

"У нас є рекомендація від конкурсної комісії стосовно кандидата, який претендував на директора ЗДО № 48 Печерського району. В понеділок надійшло колективне звернення, підписане 22 батьками, і одне звернення від батька дитини, яка є вихованцем цього закладу, щодо його зняття. Тому було утворено комісію Управління освіти стосовно перевірки фактів, визначених у заявах. Там факти досить суттєві і навіть пов'язані із кримінальною відповідальністю. Тому просимо не голосувати за затвердження цієї кандидатури, поки немає результатів", - повідомила начальник Управління освіти та інноваційного розвитку Печерського району Тетяна Копил.

Як виявилося, ці звернення були надіслані обуреними батьками і до мера Києва Віталія Кличка, і до Департаменту освіти і науки КМДА, і до голови конкурсної комісії.

"Із кримінальною відповідальністю будуть розбиратися правоохоронні органи. А ми в межах своєї компетенції будемо розбиратися стосовно тих виробничих і основних питань, які викладені у цих зверненнях", - підкреслює Тетяна Копил.

Щодо подальшого розвитку подій читайте на порталі Знай.ua.