В Україні місцева влада отримала право самостійно регулювати тарифи на водопостачання та водовідведення, ігноруючи центральні рішення НКРЕКУ.

Про це повідомив Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, який висловився в ефірі Еспресо та в Telegram.

За словами експерта, багато міст та населених пунктів приймають рішення про підвищення тарифів на воду на місцевому рівні, не підкоряючись рекомендаціям національного регулятора. Це призводить до значних змін у цінах на воду по всій країні.

Відключення води у Києві
Відключення води у Києві

"Тарифи на воду в більшості випадків піднімають органи місцевого самоврядування. Централізованого рішення НКРЕКУ про підняття тарифів на водопостачання сьогодні немає. Тобто зараз є містечкові рішення щодо підняття тарифів на водопостачання. Оскільки у нас розділена система прийняття рішень водоканалів .Тільки міста, які мають населення понад 100 тис. громадян, що підпорядковуються рішенню НКРЕКУ, решта приймають рішення на місцевому рівні", – каже Попенко.

Популярні новини зараз
"Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Наприклад, на Хмельниччині місто Славута планує збільшити тариф на воду та водовідведення на 26,3%, що підніме його до 78,05 грн за кубометр.

У Коцюбинському, поряд із Києвом, ціна за кубометр води може зрости на 69,5%, досягнувши 60,8 грн.

Лічильники води / фото: скріншот Youtube
Лічильники води / фото: скріншот Youtube

В інших містах, таких як Покров у Дніпропетровській області, передбачається різке збільшення тарифу до 130,68 грн. за кубометр, що становить зростання на 255%.

"Також десь на такому рівні піднімуть тарифи місцевих водоканалів у Нікополі та Марганці. У Чернівцях з червня тариф на воду збільшили з 27,91 до 44,3 грн. за кубометр. Або на 58,7%", – ділиться експерт.

Попенко також зазначив, що такі рішення місцевої влади викликають побоювання серед споживачів, особливо в умовах, коли тарифи в деяких українських містах перевищують ціни на водопостачання у більшості польських міст, де якість води із крана значно вища.

Нагадаємо, тарифи на опалення планують підняти на 200 грн.

Раніше ми писали про те, що тарифи на воду злетіли до рекордних 125 гривень за куб.

Крім того, Знай.ua повідомляв, тарифи вимагає підвищувати МВФ: що чекає на українців.