В Україні деяким пенсіонерам можуть зменшити розмір виплат, але не більш як на 20%. У яких випадках люди похилого віку можуть втратити частину виплати, розповіли фахівці Пенсійного фонду.

Пенсіонери, які влаштувалися на роботу або звільнилися, мають повідомити про це органи ПФУ протягом 10 днів. Аналогічно слід чинити у разі початку або припинення підприємницької діяльності. Якщо пенсіонер ігнорує вимогу, він ризикує залишитися без частини пенсії.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

У ПФУ пояснюють, що пенсіонерам, що працюють, пенсія нараховується за іншими правилами. Зокрема, їх виплати не підлягають щорічній індексації, а перераховуються з урахуванням новопридбаного стажу раз на 2 роки.

В той самий час виплати зупиняються, якщо пенсіонер вийшов на пенсію за вислугою років, а потім влаштувався на роботу. Також працюючий пенсіонер не має права на надбавки та підвищення, які отримують непрацюючі пенсіонери.

Популярні новини зараз
Довелося покохати тещу: українець одружився на мамі жінки, аби втекти закордон Конфіскація майна ухилянтів: що буде з власністю, оформлену на дружину Чоловік захворів на рак через інтим, але ні про що не шкодує: "Я надто багато веселився" "Газмережі" попередили про новий спосіб оплати: стосується кожного споживача
Показати ще

Отримання пенсії. Фото: скрін youtube
Отримання пенсії. Фото: скрін youtube

ПФУ регулярно проводить моніторинг одержувачів виплат. Якщо буде встановлено, що пенсіонер влаштувався на роботу, але не повідомив про це, то йому вимагатимуть повернути частину пенсії, яка була виплачена незаконно.

Якщо пенсіонер не захоче розлучитися з грошима добровільно, переплату спишуть примусово. Згідно з чинним законодавством, з кожної виплати можуть утримувати до 20%, доки не буде сплачено суму, яку переплатив ПФУ.

Раніше портал Знай повідомляв, мізерні доплати ще потрібно заслужити: пенсіонери мають домагатися 150-300 гривень надбавки.

Також наш портал інформував, влітку українці можуть втратити законні пенсії: список документів, які важливо показати у ПФУ.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, в Україні прості громадяни отримають підвищену субсидію: кому допоможуть грошима в першу чергу.