Через міграцію українських біженців до інших країн у Польщі виникла серйозна нестача робочої сили. Особливо це відчувається в таких сферах, як виробництво, сільське господарство, будівництво та логістика.

На цих робочих місцях не вимагається знання мови, а зарплати досягають вражаючих 7 тисяч злотих (приблизно 70 тисяч гривень). Проте, робота, яку пропонують, переважно пов'язана з важкою фізичною працею.

Директорка рекрутації міграційної платформи EWL Мар’яна Семенюк розповіла, що у Польщі наразі перебуває понад 950 тисяч українських біженців, багато з яких досі не знайшли роботу.

Робота в Польщі, фото: zakordon.24tv.ua
Робота в Польщі, фото: zakordon.24tv.ua

Основні причини нестачі робочої сили серед українців такі:

Популярні новини зараз
З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще
  • Еміграція до Західної Європи: Через вищі зарплати українці все частіше обирають роботу в країнах Західної Європи.
  • Обмеження для чоловіків: Чоловіки з України не можуть виїжджати за кордон на роботу.

За даними EWL, найбільше вакансій зараз у аграрному та будівельному секторах. Польські фермери скаржаться на те, що потреба у сезонних працівниках цього року зросла на 20%, але знайти робітників стає дедалі важче. В середньому українцям пропонують 6-7 тисяч злотих брутто (60,1-70,2 тисяч гривень). Проте, завдяки додатковим годинам та преміям, зарплата на деяких вакансіях може досягати 8-9 тисяч злотих брутто (80,2-90,2 тисяч гривень).

З 1 липня у Польщі було підвищено мінімальну ставку, що призвело до зростання середньої зарплати на 300 злотих брутто (приблизно 3 тисячі гривень). Це додатковий стимул для працівників, але проблема дефіциту кадрів все одно залишається актуальною.

Українські біженці, які залишилися у Польщі, мають реальні шанси знайти добре оплачувану роботу навіть без знання польської мови. Втім, слід враховувати, що більшість вакансій вимагають фізичних зусиль. Тим не менш, стабільний дохід та можливість заробити додаткові гроші через понаднормові години можуть стати вагомими аргументами для багатьох.

Нагадаємо, Біженцями у Чехії може зацікавитися поліція: як уникнути небажаного візиту

Раніше ми розповідали, що У Латвії продовжили дію пільг для українських біженців: що потрібно знати

Також, Польща підвищує мінімальну зарплату: на скільки поповниться гаманець українців