Українці вже звикли до постійних відключень електроенергії, зумовлені численними атаками Росії на нашу енергетичну інфраструктуру, а також необхідністю ремонту енергоблоків. Що ж чекає нас у серпні та восени?

На сьогодні в Україні активно ремонтуються не лише атомні електростанції, які належать компанії «Енергоатом», але й теплові та гідроелектростанції. Багато з цих об'єктів були пошкоджені внаслідок російських обстрілів. Проте точні результати ремонтів залишаються під грифом секретності. За оцінками експертів, до початку опалювального сезону є шанс відновити 20-30% пошкоджених потужностей. Втім, ситуація залишається невизначеною через можливі нові атаки.

Енергетика, фото: Знай.ua
Енергетика, фото: Знай.ua

Один з ключових факторів, що впливають на стабільність енергопостачання, — це наявність протиповітряної оборони. Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, зазначає, що Україна має значний дефіцит таких засобів. Без серйозних поставок систем ППО важко очікувати зменшення відключень, хоча тимчасові полегшення можливі. Зокрема, кінець серпня — початок жовтня може стати періодом менших відключень через спекотний сезон і поступове завершення ремонтів на атомних станціях.

Частково знизити відключення може імпорт електроенергії з сусідніх країн, таких як Словаччина, Польща, Румунія, Угорщина та Молдова. За словами експертів, збільшення ліміту імпорту до 2,5 ГВт може суттєво допомогти як промисловості, так і населенню. Проте, як зазначає Андріан Прокіп з Українського інституту майбутнього, навіть збільшення ліміту на 500 МВт не стане значним полегшенням в умовах літнього чи зимового піків споживання.

Популярні новини зараз
Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

енергетика, вишки, тарифи, електроенергія \\ фото Знай.UA
енергетика, вишки, тарифи, електроенергія \\ фото Знай.UA

Експерти наголошують на важливості двох основних аспектів для покращення ситуації. По-перше, це реальні поставки засобів ППО для захисту енергетичних об'єктів. По-друге, необхідно активізувати будівництво власних генераційних потужностей, зокрема газотурбінних та газопоршневих блоків. Комерційні споживачі та промисловість можуть до зими створити додаткові потужності, щоб зменшити навантаження на загально доступні ресурси.

Незважаючи на всі зусилля, майбутня зима може виявитися складною, але не катастрофічною. Відключення світла, ймовірно, триватимуть, але вони можуть стати менш тривалими та менш частими. Споживачам варто готуватися до непередбачуваних ситуацій і сподіватися на швидке завершення ремонтних робіт та покращення безпекової ситуації.

Нагадаємо, Переїжджати або мерзнути всю зиму: мешканці висоток можуть залишитися без тепла та питної води

Раніше ми розповідали, що Українцям хочуть встановити нові тарифи з 1 жовтня: до яких "сюрпризів" готуватись

Також, Що робити, якщо не проходять показники лічильника: поради від ДТЕК