Найближчим часом українцям доведеться зіткнутися з суттєвим підвищенням цін на продукти. Керівник Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка в ефірі національного телемарафону пояснив, що таке зростання обумовлено збільшенням собівартості виробництва та витратами виробників.

Виробники змушені витрачати більше на сировину, добрива, паливо та енергоносії. Ці витрати впливають на загальну собівартість продуктів харчування.

Продукти / фото: depositphotos
Продукти / фото: depositphotos

За словами Дмитра Крошки, логістика суттєво впливає на кінцеву вартість продуктів. Доставка складових частин і готової продукції до споживачів стає дедалі дорожчою, що підвищує ціни на полиці магазинів.

Експерт наголосив, що після закінчення поточного сезону, коли настане час зберігати чи переробляти продукцію, ціни можуть зрости ще більше. Зберігання та переробка також вимагають додаткових витрат, що відобразяться на вартості продуктів.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Експерти попереджають, що ціни на продукти в Україні продовжуватимуть зростати протягом найближчих місяців.

Жінка в супермаркеті
Жінка в супермаркеті

Внутрішні ціни будуть залежати від світових трендів та вагомих внутрішніх витрат на виробництво. Зруйнована інфраструктура, потреба у відбудові енергетичних об'єктів та перебудова виробничих процесів також впливатимуть на зростання цін. Крім того, невизначеність щодо подальшого перебігу війни та можливий дефіцит робочої сили можуть ще більше підштовхнути ціни вгору.

У підсумку, хоча наразі споживчі ціни зростають повільно, вже дуже скоро варто очікувати прискорення інфляційних процесів. Це може стати серйозним випробуванням для купівельної спроможності населення, особливо в умовах економічної нестабільності.

Нагадаємо, В Україні раптово здешевшали всі ягоди: які зараз ціни

Раніше ми розповідали, що Улюблені напої незабаром стануть не по кишені – новий податок має змінити звички українців

Також, Українці можуть залишитись без відомого туалетного паперу: нікому його виробляти